Het was gezellig druk maandag in de grote zaal van Glinstra State, onder de noemer: 'In goed begjin!'
Het was gezellig druk maandag in de grote zaal van Glinstra State, onder de noemer: 'In goed begjin!' Foto: Actief Media

'Wereldburgumers - Gruts(k)' wil bij LF2018

BURGUM - Het dorp Burgum poogt alsnog mee te doen aan Culturele Hoofdstad LF2018, met het project 'Wereldburgumers - Gruts(k)!' Dit onthulde burgemeester Jeroen Gebben maandagavond tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Tytsjerksteradiel en stichting 'Oranje Ferbynt'.

Het initiatief komt van 'Oranje Ferbynt'. "Wy wolle in grutte, metalen wrâldbol meitsje, mar dan net mei lannen der op, mar mei ferbylding fan alles dêr't Burgumers grutsk (=trots) op binne", vertelt Geesje Duursma namens 'Oranje Ferbynt'.
Die wereldbol wordt op 6, 7 en 8 juli naar Leeuwarden verplaatst in de vorm van een soort processie. In Leeuwarden sluit de wereldbol op 8 juli aan bij 'De 8ste dag'. Dat betreft een soort menselijke machine van kunst en activiteiten die die dag door Leeuwarden 'raast'.
"Ferbining sykje, wat meitsje dêr't wy grutsk op binne, wat bliuwends ta stân bringe yn de foarm fan minsklike ferbinings", vat Geesje Duursma het Burgumer plan samen. Iedereen kan meedoen, ongeacht leeftijd, achtergrond of opleidingsniveau. "Meidwaan, tagonklikens, belibje, aktivearje, dat binne de kearnwurden."
Aanmelden kan via: info@oranjeferbynt.nl

Lichaam oudere man gevonden

HURDEGARYP - Maandagochtend is in een sloot aan de Zomerweg bij Hurdegaryp het lichaam gevonden van een oudere man. Volgens de politie moet de man zondagavond al onwel zijn geworden en in de sloot zijn beland. Een voorbijganger vond het lichaam maandagochtend in de sloot langs het fietspad van de Zomerweg en waarschuwde de hulpdiensten. Die onden de man niet meer redden. Volgens de politie is geen sprake van een misdrijf.