Het winnende welpenteam van De Leister Igge 1 uit Opeinde op het 
Friese damkampioenschap.
Het winnende welpenteam van De Leister Igge 1 uit Opeinde op het Friese damkampioenschap. Foto: Ingezonden

Damkampioenschappen voor basisscholen

URETERP - In MFC 'De Wier' waren op 17 januari de finales van het Damkampioenschap Fryslân 2018 voor basisscholen.

De deelnemende scholen kwamen uit Rinsumageast, Opeinde, Ureterp, Aldeboarn, Heerenveen, Minnertsga en Buitenpost. Bij de welpen (leerlingen van groep 5 en 6) waren veertien teams. Na vijf rondes werd de stand opgemaakt. De Leister Igge uit Opeinde werd met de maximale score van tien punten ongeslagen kampioen. Op de tweede plaats kwam De Boarne 1 met 8 punten en op de derde plaats De Boarne 3 met 7 punten. De Leister Igge 2 en Eben Haëzer 1 werden vierde en vijfde. Deze scholen doen mee aan de halve finales van het Nederlands Damkampioenschap.

Bij de pupillen (leerlingen van groep 7 en 8) waren ook 14 teams. In deze groep werd De Tarissing uit Rinsumageast na vier rondes kampioen met 9 punten. Het team bestond uit Lyonne van der Galiën, Marije Bouma, Anne-Renske Pijper en Tobias de Groot. Op de tweede plaats kwam De Leister Igge 1 met 8 punten en op de derde plaats De Boarne 1, ook met 8 punten, maar met minder bordpunten. Eben Haëzer uit Ureterp 3 uit Ureterp werd vierde en De Leister Igge 2 en De Tarissing 2 vijfde en zesde. Ook deze scholen mogen meedoen met de halve finales van Nederland. Alle deelnemers kregen een medaille met een Fries lintje en de drie beste scholen een beker. De kampioenen kregen de grote wisselbeker.
Op de foto het winnende team van de welpen De Leister Igge 1 uit Opeinde, v.l.n.r.: begeleider Joop de Vries, Hillie Sipma, Sven Kootstra, Yde Stel en Jort Postma.