Douwe Kootstra uit Feanwâlden zal in de bibliotheek van Buitenpost verhalen vertellen over de Fryske Wâlden. Scan de foto voor een filmpje met groep 5 van OBS de Mienskip uit Buitenpost. De groep oefent het LF2018-lied.
Douwe Kootstra uit Feanwâlden zal in de bibliotheek van Buitenpost verhalen vertellen over de Fryske Wâlden. Scan de foto voor een filmpje met groep 5 van OBS de Mienskip uit Buitenpost. De groep oefent het LF2018-lied. Foto: ActiefMedia

Oude en nieuwe verhalen vrijdag in heel Fryslân

BUITENPOST – Vrijdagavond 26 januari worden in de hele provincie Fryslân verhalen verteld: bij mensen thuis, in bibliotheken, in musea, kerken en café's. In enkele dorpen kunt u wel op drie verschillende adressen terecht.

De oudste verhalen gaan over de ijstijden, in het IJstijdenmseum in Buitenpost. Wellicht één van de meest aangrijpende gaat over de toekomst, van een moeder met een erfelijke hartspierafwijking en haar kinderen. De meeste verhalen spelen zich af in de huidige, de twintigste of de negentiende eeuw. In Rinsumageast gaat een verhaal over monnik Everhardus in 1218, dus 800 jaar oud.

Er komen onbekende en bekende verhalenvertellers in actie. Bekende zoals Douwe Kootstra in de bibliotheek in Buitenpost, Age Veldboom in het Skûtsjemuseum in Earnewâld ('over schippers en schaatsers') en Martin Scherstra (auteur van jeugdboeken en romans) in de bibliotheek in Dokkum. Ook Giny Bastiaans-Yedema in Lytse Geast (over gewone mensen in de Tweede Wereldoorlog) is zo'n bekende vertelster/schrijver. Zij vertelt thuis (Lytse Geast 71, bij Tytsjerk). Dat doen ook Leo en Leny Dykstra aan de Zomerweg 71 in Noardburgum.
Klaas R. Henstra vertelt in 't Roodhert in Burgum. In dat dorp zijn ook de Kruiskerk en het Streekmuseum vertellocaties. In Drachten is bij goed weer het - blauwverlichte - Museumplein de locatie. Meer over het programma op pagina 11.