Komt er eindelijk een oplossing voor de oude zuivelfabriek in Oudega?
Komt er eindelijk een oplossing voor de oude zuivelfabriek in Oudega? Foto: Klaas Rozema

Smallingerland koopt oude zuivelfabriek Oudega

OUDEGA - De oude zuivelfabriek in Oudega wordt eigendom van de gemeente Smallingerland. De gemeente heeft het complex gekocht voor 250.000 euro.

Of het pand een nieuwe (economische) bestemming krijgt of gesloopt wordt, moet uit onderzoek blijken. Inmiddels voert de gemeente gesprekken met een lokale initiatiefgroep van inwoners en ondernemers over ontwikkeling van het gebied rond de voormalige zuivelfabriek.

De eerste ideeën worden 14 februari aan het dorp gepresenteerd. Wethouder Ron van der Leck: "De lokale initiatiefgroep heeft mooie ideeën voor het gebied. Dit geeft al aan dat er veel mogelijkheden zijn om de dorpsentree vanaf het water aantrekkelijk te maken voor recreanten.''

Nog 750.000 euro over

Voordat het zover is, moet er nog wel wat gebeuren. De voormalige zuivelfabriek kost de gemeente tweeënhalve ton. Van de door de gemeenteraad beschikbaar gestelde 1 miljoen euro voor de ontwikkeling van het gebied blijft dus nog driekwart miljoen euro over. Dit geld is om te komen tot de ontwikkeling van dit gebied, niet om meer panden te kopen.
De grond op het terrein van de voormalige zuivelfabriek is vervuild met PAK's. Dit is bekend geworden na onderzoek in opdracht van de gemeente. De vervuilde grond bevindt zich echter niet aan de oppervlakte en vormt daarmee geen risico voor de volksgezondheid. Zodra de ontwikkeling van dit gebied start, wordt de vervuilde grond weggehaald.
Afgelopen week sprak de gemeente met eigenaren van panden en grond in de directe omgeving van de zuivelfabriek. Op 14 februari is er een overleg met alle geïnteresseerden in het dorp. Meer details over de informatieavond volgen via de website van dorpsbelangen Oudega.