De PKN-kerk in Aalsum wordt mogelijk in 2019 gesloten.
De PKN-kerk in Aalsum wordt mogelijk in 2019 gesloten. Foto: Ingezonden

"Twee van vier kerken PGDAW afstoten"

DOKKUM - De Protestantse Gemeente Dokkum-Aalsum-Wetsens (PGDAW) dient twee van de vier kerken af te stoten. Een werkgroep uit de gemeente adviseert dit, én om te bezuinigen op beroepskrachten en meer in te zetten op vrijwilligerswerk.

De eerste kerk die de PKN-gemeente niet meer nodig heeft is die van Aalsum, aldus de werkgroep. Die kan in de loop van 2019 dicht. Uiterlijk in 2020 moet een keus worden gemaakt tussen de kerkgebouwen De (IJs)Herberg en De Fontein in de Fonteinslanden. De Grote Kerk in Dokkum kan in gebruik blijven. De huidige drie kerkenraden én de overkoepelende kerkenraad dienen tot één kerkenraad te worden gefuseerd, luidt het advies van de werkgroep. Op beroepskrachten moet worden bezuinigd via natuurlijk verloop.

De PKN-gemeente van Dokkum e.o. bloeit met weliswaar met bijna 5000 leden, van wie gemiddeld bijna duizend de zondagse erediensten bezoeken. Maar regeren is vooruitzien. Er is sprake van sterke 'vergrijzing' onder de leden. En het zijn juist de oudere leden die financieel het meeste bijdragen. "De meerjarenraming laat zien dat, zonder maatregelen, de kerk in 2025 het hele eigen vermogen heeft verbruikt."
De eerste helft van dit jaar volgt bezinning over de aanbevelingen. In de tweede helft van 2018 komt de Algemene Kerkenraad met voorstellen tot besluitvorming.