Verteller Jaap Broersma viert vrijdag zijn 93e verjaardag in het vlasmuseum in Ee. Verteller Manny de Haan is te zien met de ActiefPlus-App.
Verteller Jaap Broersma viert vrijdag zijn 93e verjaardag in het vlasmuseum in Ee. Verteller Manny de Haan is te zien met de ActiefPlus-App. Foto: Klasina van der Werff

Vele verhalen tussen Moddergat en Nij Beets

BURGUM - Vrijdagmiddag 26 januari om 12 uur barsten duizenden kinderen los met het zingen van LF2018-lied 'Om seis oere thús' van Nynke Laverman en Sytze Pruiksma. 's Avonds vanaf 19.00 uur beginnen honderden mensen, ook verspreid over de hele provincie, verhalen te vertellen.

Er komen diverse 'onbekende' vertellers aan bod, op veelal 'onbekende' locaties. In Dokkum geven stadsvertellers rondleidingen door het oude centrum van de stad (verzamelpunt: Museum Dokkum, Diepswâl 27). Ook in Dokkum: Studio 44 (Schermesweide 44), over een glazen buisje met woordjes.

In Drachten: Oudeweg 14: Friestalige kroegverhalen, door Ronald van der Molen en Smidshuizen 10: Manny de Haan over reizen door Afrika. Ook in Drachten: wijkcentrum De Venen, Zetveld 38: 'wereldverhalen' van wijkbewoners.

Burgemeester Bearn Bilker van Kollumerland vertelt in de burgemeesterskamer in het gemeentehuis in Kollum 'Het ware verhaal van Marijke Meu', 19.00, 20.00 en 21.00 uur. In Sumar is Korenmolen De Hoop open en krijgt u uitleg over de dierennamen in oude molens. Willem Jongsma vertelt in het Simke Kloosterman-huis in Twijzel over deze Friese schrijfster (Friestalig). In Warstiens (bij Wergea) zal Kees Tholen in de boerderij op Buorren 1 Friestalige verhalen vertellen.
Ook Friestalig is het verhaal van Geert Postma in Westergeest (Harmen van Teijenswei 1) over een waargebeurde schipbreuk. Ook in Westergeest (Weardebuorsterwei 12) vertelt Renze de Jager over het maken van een natuurfilm in het noordoosten van Fryslân. De derde locatie in dit dorp: Bumawei 4, is waar Frieda Hiemstra zal vertellen over haar erfelijke hartspierziekte en de mogelijke toekomstige gevolgen: 'De toekomst heeft een staartje'.

Het echtpaar Leo en Leny Dykstra-de Vries aan de Zomerweg 71 in Noardburgum zet de voordeur ook open. Leny gaat vertellen over het 'Selskip Tetman de Vries' van haar vader. Leo zal al vast wat vertellen over hun culturele voorjaarsprogramma 'Taal op 't spoar'. "Under it fertellen is de foardoar op slot. Men kin der fjouwer kear yn: 18.55, 19.40, 20.25 en 21.10 oere. Fiif minuten letter begjinne wy", zegt Leny Dykstra.

Musea, kerken en bibliotheken waar u vrijdagavond verhalen kunt beluisteren, vindt u in Moddergat ('t Fiskershúske), Ee (Vlasmuseum), Dokkum (museum en bibliotheek), Jannum (kerkmuseum, over een moord op 17 november 1781), Kollum (Kollumer museum Mr. Andreae, over het Kollumer oproer), Rinsumageast (Museum klooster Claercamp), Burdaard (Ruurd Wiersmahûs), Buitenpost (bibliotheek en IJstijdenmuseum en De Kruidhof), Damwâld (De Sûkerei: daar wordt zelfs een huwelijk 'over de puthaak' voltrokken), Feanwâlden (De Schierstins), Harkema (De Spitkeet), Houtigehage (It Wâldhûske), Noardburgum (Klompenmuseum), Burgum (Streekmuseum/Sterrenwacht, Kruiskerk en 't Roodhert), Earnewâld (Skûtsjemuseum), Drachten (Museum Drachten en bibliotheek), Ureterp (Sint Pitertsjerke aan Selmien Oost 47), Nij Beets (Museum Damhûs) en Warten (Museum Warten).
Zie ook: https://verhalen2018.nl