Meditatieavonden

BEETSTERZWAAG - Op donderdag 18 januari is er een nieuwe serie meditatieavonden gestart aan de Vlaslaan 11 in Beetsterzwaag. Via verschillende meditatie-technieken ben je in staat steeds meer thuis te komen in jezelf. Graag vooraf bericht: info@ thuiskomeninjezelf.net / 06-14715836.

Rijbewijskeuringen

DRACHTEN - Wie voor verlenging van het rijbewijs een medische keuring moet ondergaan, kan daarvoor terecht op dinsdag 6 februari in Buurtcentrum De Wiken aan de Dwarswijk 346-B te Drachten. Deze keuring kost € 35,00. Een afspraak maakt u via 0512-581000, b.g.g. belt u 06-10329560.

Afval in Friesland

LEEUWARDEN - Inwoners van de provincie Friesland produceren jaarlijks gemiddeld 618 kilo huishoudelijk afval. Dat is ruim 17 procent meer afval dan het landelijk gemiddelde. Friesland is daarmee de provincie waarin de hoeveelheid afval per inwoner het één na hoogst is.

Dit blijkt uit onderzoek van Afvalcontainershop.nl, waarbij de lokale verschillen in de hoeveelheid huishoudelijk afval per inwoner in kaart zijn gebracht. In vijf jaar tijd is de hoeveelheid huishoudelijk afval per inwoner in Nederland licht gedaald.

Afvalvermindering is een onderwerp dat de afgelopen jaren steeds populairder werd. Steeds vaker organiseren verschillende partijen, zoals (lokale) overheden, instellingen en het bedrijfsleven nieuwe initiatieven en projecten om de hoeveelheid (huishoudelijk) afval te verminderen. Sinds 2008 is er zelfs een Europese week van de afvalvermindering.

Geef een glimlach cadeau

BUITENPOST – 'Goede verzorging van jezelf maakt dat je je beter voelt.' Dit geldt zeker ook als je ziek bent. Daarom organiseert stichting Look Good Feel Better samen met ruim 300 schoonheidsspecialisten in februari opnieuw de landelijke actie 'Geef een glimlach cadeau'. Vanaf Wereldkankerdag, 4 februari, geven schoonheidsspecialisten door het hele land gratis verwenmomenten aan vrouwen met kanker.

Deze actie duurt de hele maand februari. In de maand februari geeft Reflection Huidverzorging uit Buitenpost tien vrouwen met kanker een gratis verwenmoment. Aanmelden voor deze actie kan eenvoudig via de actiewebsite www.geefeenglimlachcadeau.nl. Ken jij iemand met kanker? Attendeer haar dan op deze actie en geef haar een glimlach cadeau!

Wecycle-certificaat

DRACHTEN - Basisscholen It Heechhôf, OBS De Bolder, OBS 't Tweespan, PCBO De Speeng en VSO De Zwaai uit Drachten en Basisschool de Opdracht uit Ureterp hebben een Wecycle-certificaat ontvangen voor de opbrengst van een inzamelactie. Kinderen en hun ouders konden oude, kleine elektrische apparaten op school inleveren voor recycling. Naast een mooie beloning kregen de scholen 1, 2 of 3 sterren op hun certificaat. Hoe meer apparaten ingeleverd, hoe meer sterren. De inzamelactie was onderdeel van een landelijke campagne, waaraan 209 basisscholen hebben deelgenomen verspreid over heel Nederland. De actie werd gecombineerd met lesmateriaal en is georganiseerd door Wecycle, dat in ons land de inzameling en recycling organiseert van afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige lampen.

De Fûgelhelling

URETERP - De vogeladministratie van De Fûgelhelling laat zien dat De Fûgelhelling het afgelopen jaar weer meer dieren heeft opgenomen dan in de jaren daarvoor. De teller sloot 2017 op 7.554 dieren, opnieuw een record. Er werden 6.651 vogels opgenomen en 903 zoogdieren. Opmerkelijk is dat het aantal zoogdieren daalde ten opzichte van de jaren ervoor. De maanden mei en juni zijn de drukste maanden voor de vrijwilligers van De Fûgelhelling: er zijn dan veel jonge vogels en zoogdieren.