De uitvaartverzorgers van Nijboer Uitvaartzorg variëren in leeftijd van 28 tot 64 jaar. In het midden achter eigenaar en uitvaartverzorger Henk Visser.
De uitvaartverzorgers van Nijboer Uitvaartzorg variëren in leeftijd van 28 tot 64 jaar. In het midden achter eigenaar en uitvaartverzorger Henk Visser. Foto: Anne Droogsma

Jong team van Nijboer Uitvaartzorg coacht in stijl

DROGEHAM - Een uitvaartritueel kan op uiteenlopende manieren vorm krijgen. Nijboer Uitvaartzorg in Drogeham ziet hoe de vraag van nabestaanden verandert en verandert mee. "Mensen herkennen in onze manier van werken de traditionele etiquette. Stoffige bodes die vertellen hoe het hoort, zijn echter verleden tijd", zegt Henk Visser, uitvaartverzorger en directeur van Nijboer Uitvaartzorg in Drogeham.

Door Karoline van den Donker

De aula, de familiekamer en de rouwauto's van Nijboer Uitvaartzorg stralen perfectie uit. De uitvaartverzorgers lopen in pak. Stropdas voor, ook op kantoor. Respectvolle tinten zwart, grijs, wit en paars geven een serene sfeer. "Een van onze auto's heeft meegereden in de stoet MH17- slachtoffers", vertelt Henk Visser als voorbeeld van de statige presentatie waartoe zijn bedrijf in staat is.

"Een hoed en een
stropdas horen erbij"

Modern en stijlvol

Nijboer Uitvaartzorg staat voor stijl. De uitvaartverzorgers wenden tegelijkertijd al hun creativiteit en vindingrijkheid aan om de uitvaart te laten plaatsvinden in de geest van de overledene en nabestaanden. "Daarbij schuwen we vernieuwende afscheidsvormen niet en evenmin zijn we huiverig voor communicatie via social media", vertelt Henk Visser.

"Traditioneel, maar we schuwen vernieuwende afscheidsvormen niet"

Nijboer Uitvaartzorg regelt uitvaarten voor particulieren, leden van begrafenisverenigingen en verzekerden van Monuta. "Onze uitvaartverzorgers komen in alledrie de noordelijke provincies. Wij zijn trots dat we sinds mei dit jaar SKU-gecertificeerd zijn, als een van de weinige uitvaartverzorgers in de regio. Het strenge keurmerk voor de uitvaartbranche toont aan dat onze werkprocessen inzichtelijk zijn, verantwoordelijkheden duidelijk geregeld en kwaliteit gegarandeerd is."

"We zijn trots op
het SKU-keurmerk dat we dit jaar behaalden"

"We gaan voor 'de tien'"

De nazorgconsulent van Nijboer Uitvaartzorg belt een aantal weken na de uitvaartplechtigheid altijd met de nabestaanden met de vraag hoe de samenwerking is ervaren. "We doen dat met open vragen, zodat de mensen echt kans hebben kritisch te reageren. Natuurlijk vinden we het leuk als we 'een tien' krijgen. Daarvoor doen we het."

"Vooral jonge generaties hebben liever een coach dan een leider"

Inbreng van kennis en ervaring

Henk Visser is content met de jonge uitvaartverzorgers die óók werken bij Nijboer Uitvaartzorg. "Vroeger waren uitvaartverzorgers uitvaartleiders", zegt hij. "Soms hebben mensen nog steeds behoefte aan een leider in de heftige, emotionele, onzekere dagen na een overlijden. Het komt echter steeds vaker voor dat mensen het fijn vinden om zelf het heft in handen te nemen bij het organiseren van een afscheidsritueel. Onze uitvaartverzorgers stellen zich dan meer op als coach."

"Meestal zie ik als uitvaartverzorger in de eerste tien minuten na binnenkomst bij een familie welke rol van me wordt verwacht", vertelt Henk Visser. "Nabestaanden vinden het vaak prettig dat zij kunnen terugvallen op onze kennis en ervaring. Is er aangifte gedaan op het gemeentehuis? Wat staat er in de rouwkaart en hoe wordt die op tijd bezorgd? Wie maakt afspraken met het crematorium of de begraafplaats? Wij kunnen een familie volledig ontzorgen. Doet men liever veel zelf, dan geven we ondersteuning op de achtergrond."

"We kunnen volledig ontzorgen, of ondersteunen op de achtergrond"

Zo kan het ook

Henk Visser geeft voorbeelden: "Komt de familie er even niet uit, dan springen we bij. Wordt er een kist gekozen, waarmee niet alle betrokkenen blij zijn, dan hebben wij soms een oplossing waar nog niemand aan dacht.
Horen wij dat men de overledene graag op een boerenkar naar de laatste rustplaats brengt, dan kennen wij de wet- en regelgeving waarmee rekening moet worden gehouden."

Invoelend meedenken

"We maken vaak dingen mee die diep raken", zegt de uitvaartverzorger. "Zoals de steeds vaker voorkomende slachtoffers van zelfdoding. Nabestaanden kunnen volledig ontredderd zijn en zich niet in staat voelen om te helpen bij het afleggen. Dan zoek ik altijd naar de grens. 'Wilt u misschien wel een sok aantrekken?' Zo probeer je mensen gelegenheid te geven toch deel te nemen aan dit stukje van het afscheidsritueel."

"Wilt u misschien een sok aantrekken?'

Waardig afscheid nemen

Waardig afscheid nemen, dat is waar het om draait bij Nijboer Uitvaartzorg. Rouwkaarten kunnen tegenwoordig ter inzage worden gemaild of geappt, sommige nabestaanden vinden het mooi om de rouwkaart op internet te zetten, sommige families willen hun dierbare thuis opbaren, anderen maken liever gebruik van de familie- en rouwkamer in het rouwcentrum in Drogeham. Geen familie is gelijk en de manier waarop mensen afscheid nemen, wordt steeds diverser.

De uitvaartverzorgers van Nijboer Uitvaartzorg werken daaraan graag mee. "Onze dragers hebben een lange, zwarte jas aan en een hoed op. Aan die stijl houden we vast; maar wil je zes vrouwelijke dragers, dan regelen we dat. Wil je als familie zelf de kist dragen? Ook dat is mogelijk."

"Ga, als het kan, vooraf in gesprek met de
uitvaartverzorger"

"Ga, als het kan, vooraf in gesprek met een uitvaartverzorger", raadt Henk Visser aan. "Al voor het overlijden kunnen we met de familie bespreken wat de wensen voor een uitvaart zijn. Dat geeft vaak rust en duidelijkheid."

De uitvaartverzorgers en dragers van Nijboer Uitvaartzorg gaan altijd correct gekleed.
Het pand van Nijboer Uitvaartzorg aan de rand van Drogeham.