De minipupillen van VV Noordbergum (geel-zwart tenue) op een toernooi tegen Hardegarijp. Zie ook het filmpje met de ActiefPlus-app.
De minipupillen van VV Noordbergum (geel-zwart tenue) op een toernooi tegen Hardegarijp. Zie ook het filmpje met de ActiefPlus-app. Foto: Klaas Rozema

Voetbalclub Noordbergum zet in op jeugdopleiding

NOARDBURGUM – Wie de website van voetbalvereniging Noordbergum bezoekt, ziet als eerste blikvanger jonge spelertjes in actie, die opgaan in het voetbalspel. Het zijn de minipupillen, die in de toekomst het gezicht van de vereniging kunnen gaan bepalen.

Door Jelle Jeensma

Ze trainen bij VV Noordbergum en spelen toernooitjes. De jeugd wordt al op jonge leeftijd bij de club betrokken en dat is nodig ook, want voor kleine voetbalverenigingen als Noordbergum is het moeilijk om volledige jeugdteams op de been te brengen.

Het is voor de continuïteit van de club belangrijk om de jongste jeugd enthousiast te maken voor het voetbal, vindt het bestuur. "Met goede trainers en teamleiders willen we de boel bij elkaar houden. VV Noordbergum heeft een goede jeugdopleiding. Daarnaast organiseren we allerlei activiteiten voor de jeugd", zegt jeugdcoördinator Popke van der Meulen. Noordbergum heeft geen A- en B-junioren, wat de doorstroming naar de seniorenselectie bemoeilijkt. Wel zijn er C-junioren.

Volgens Popke van der Meulen is het niet makkelijk tieners aan het voetballen te krijgen en hen te binden aan de club. "Als ze veertien of vijftien jaar zijn, beginnen ze zich te interesseren voor andere zaken, zoals het verdienen van een zakcentje. De mentaliteit is nogal veranderd en daardoor is het moeilijker om complete jeugdteams op de been te krijgen. We komen voor bepaalde teams spelers tekort". Noordbergum heeft met VV Jistrum geprobeerd een jeugdafdeling van de grond te krijgen, maar die samenwerking is gestopt. "In het laatste jaar was de klik tussen de jeugd er niet meer".

Noordbergum blijft inzetten op een goede jeugdopleiding. De voetbalclub vervult een belangrijke rol in het dorp. "Zonder de voetbalclub zou Noardburgum een doods dorp zijn. De club heeft zeker toekomst, want we hebben zo'n honderdzestig leden. Noordbergum heeft veel jeugdspelers en ook een damesteam", meldt clubman Geert Visser. VV Noordbergum beschikt over een goede accommodatie, maar de club hoopt in dit voorjaar ook over een nieuw aangelegd kunstgrasveld te beschikken. Dan hoeft het hoofdveld minder te worden belast. "Het kunstgrasveld wordt aangelegd op een niet meer gebruikte tennisbaan. Junioren kunnen erop spelen en er kan op worden getraind", zegt Popke van der Meulen. Met acties en de opbrengst van het nieuwjaarstoernooi wordt geld bij elkaar gebracht.

VV Noordbergum doet het sportief meer dan behoorlijk en staat momenteel derde in de vijfde klasse. Van der Meulen: "Er zijn mogelijkheden om te promoveren of bovenin te eindigen. We zijn eerder dichtbij de vierde klasse geweest, maar de spelers piekten vaak niet op de goede momenten. Het spelplezier is zeker aanwezig bij de selectie en spelers kunnen nog naar een hoger niveau groeien."

Geert Visser benadrukt nog eens fijntjes dat VV Noordbergum een kweekvijver van voetbaltalent is. Dat is in het verleden wel gebleken. "Profspelers als Cambuurkeeper Harm Zeinstra en Geert Arend Roorda zijn ooit bij onze club begonnen." Kleine clubs als Noordbergum hebben hun eigen charme, vindt Visser. "Bij de grotere clubs is presteren belangrijker en worden vaak spelers van buitenaf gehaald. Als onze talenten naar andere clubs vertrekken, kunnen we dat niet tegenhouden, maar we zien ze het liefst terugkomen in Noardburgum."