In de regen stonden de 'Jobinder'-busjes maandag klaar bij De Wingerd in Damwâld. (Zie ook filmpje met Actief+-App).
In de regen stonden de 'Jobinder'-busjes maandag klaar bij De Wingerd in Damwâld. (Zie ook filmpje met Actief+-App). Foto: Actief Media

"Problemen 'Jobinder' wolle wy gau oplosse"

DOKKUM - De 'kinderziektes' met de nieuwe taxicentrale 'Jobinder' in zes gemeenten in Noordoost Fryslân moeten deze week verholpen zijn. Dat is eind vorige week al grotendeels gelukt. Vrijdag 12 januari bleef nog één kind thuis, maandag 8 januari waren dit vijftien tot twintig.

Dit blijkt uit enkele telefoontjes met betrokkenen. Via Facebook regende het de eerste dagen klachten, zelfs al voor maandag 8 januari, over de slechte communicatie met 'Jobinder'. Dat is de naam van de nieuwe 'taxicentrale'. Er waren via Facebook circa tachtig negatieve reacties en één positieve.

Slechte communicatie

Sierd Vegelin van de raadsfractie van GBA in Achtkarspelen zette de eerste dag (8 januari) de klachten van acht ouders van even zoveel kinderen op een rijtje. Die klaagden vooral over slechte communicatie, het niet nakomen van afspraken, het niet, of te laat of te vroeg ophalen van kind.

"Hiel ferfelend"

Woordvoerster Silvia Hania erkent dat het voor de betrokken kinderen en ouders "hiel ferfelend" is. "Wy moatte de bernesyktes yn twa wiken oplost hawwe", zegt ze namens Jobinder. Een groot deel van de problemen is inmiddels opgelost, meldt ze.

"Der wiene technyske kommunikaasjeswierrichheden tusken de sintrale en de auto's. Dy binne no oplost. En de gegevens oer de bern, de âlders en de telefoannûmers wiene net altyd korrekt of folslein. Yn ferbân mei privacy wiene net altyd de telefoannûmers fan de âlders beskikber", legt zij uit.

Joke Stielstra van de christelijke school voor speciaal onderwijs De Wingerd in Damwâld vertelt dat de eerste dag circa negen kinderen niet of te laat op school kwamen. "Mar guon wurde ek te betiid brocht. Blykber wie net bekend dat de skoalle foar de bern om kertier oer achten iepen giet. De learkrachten lieten har der om acht oere dan dochs mar yn."
Vrijdagochtend was er nog één jongen die volgens haar de hele week niet op school was geweest. "In jonge dy't him ôffrege oft de sjauffeur boas op him wie, en him dêrom nei meinaam", weet Stielstra. Afgelopen maandag kwamen alle kinderen op tijd op school, zag ze.

Volgens een chauffeur van Waaksma (het bedrijf dat veertien chauffeurs ontsloeg en in totaal twintig van de 228 chauffeurs kwijtraakte) was de centrale van Jobinder voor de chauffeurs de eerste tijd telefonisch onbereikbaar. "En der binne in soad nije sjauffeurs, dy't "hast alles noch leare moatte."

Telefoonnummer niet gratis

Het telefoonnummer van taxicentrale 'Jobinder' is hetzelfde als wat het al was in Dongeradeel, Ferwerderadiel en Kollumerland. Het is geen gratis nummer, klagen diverse ouders. Dat blijkt te kloppen: 0900-4050500 "kost tien cent per minuut, plus 4,5 cent aanvangskosten en de gebruikelijke telefoonkosten", meldt het nummer automatisch.

"Mei dat telefoannûmer binne wy dwaande", zegt Hania. Oftewel: er wordt getracht er een gratis nummer van te maken, maar of dit slaagt, is nog ongewis.