"Vraag Lauwerskwartier onderzoeken"

SURHUISTERVEEN - De gemeente Achtkarspelen wil de behoefte peilen voor de uitbreiding van het bedrijventerrein Lauwerkwartier (2e fase) door middel van een oproep aan het bedrijfsleven.

De voorbereiding voor het bestemmingsplan is weer opgestart. Om helderheid over de vraag van de markt te krijgen, stelt het college een inventarisatie voor. Het lijkt er namelijk op dat de vraag groter is dan het aanbod. De provincie stelt daarnaast een onderbouwing van nut en noodzaak als eis. Ook wil de gemeente iedere ondernemer gelijke kansen geven.

De uitgiftevoorwaarden worden wellicht gewijzigd. Ambtelijk wordt voorgesteld de kavelgrootte (vijfduizend vierkante meter) tot die grootte te maximeren en een minimum van 1500 vierkante meter in te voeren. Ook wordt prijsverhoging voorgesteld, naar circa 50,00 tot 55,00 euro. De verhoging moet de prijs meer in lijn brengen met andere gemeenten, luidt het advies.

De uitgifte van nieuwe kavels lukt op z'n vroegst binnen zes tot acht maanden. Dit is tevens een antwoord op een schriftelijke vraag van de GBA-fractie in de gemeenteraad. De vraag kwam aan de orde bij een werkbezoek van GBA aan Thijs Zwart Evenementen- en Tapservice. Deze ondernemer had ook de klacht dat af en toe een vrachtwagen staat te lossen voor zijn inrit. De gemeente is niet bereid hier maatregelen te treffen, omdat dit "incidenteel" gebeurt.