De dierenambulance Z.O.-Friesland heeft soms bijzondere 'klanten', zoals deze oehoe.
De dierenambulance Z.O.-Friesland heeft soms bijzondere 'klanten', zoals deze oehoe. Foto: Ingezonden

Dierenambulance Zuid-Oost Friesland 25 jaar

DRACHTEN - Dierenambulance Drachten e.o. werd een feit op 19 januari 1993. Toen tekende Cor Gans samen met Koene Speelman de officiële papieren bij de notaris. In 1998 veranderde de naam in Dierenambulance Zuid-Oost Friesland. De organisatie bestaat dus 25 jaar en daaraan wordt dit jaar aandacht besteed, onder andere met een chipactie en een kinderactiviteit. Ook zijn belangstellenden welkom om op 19 januari een toast uit te brengen.

Voorafgaand was Cor Gans samen met Koene Speelman en enkele anderen al druk in de weer om dieren in nood te helpen. Eerst deden ze dit in hun privé-auto. In juli 1993 kregen zij hun eerste bus. "De koning te rijk waren we", vertelt woordvoerster Bernardet Hendriks. In de jaren die volgden werden de ambulances op verschillende manieren verkregen, bijvoorbeeld door middel van schenking uit fondsen. De organisatie wisselde geregeld van huisvesting.

Bijna drie jaar is de dierenambulance nu gevestigd op de Tijen 4 in Drachten. "Hier zijn we blij mee", aldus Hendriks. "Vanaf deze locatie kunnen we alle kanten op om dieren te helpen. Ook lopen er regelmatig mensen binnen met een vraag, een gewond dier, spullen die we goed kunnen gebruiken of een financiële gift. Dit laatste is van groot belang, omdat wij geen subsidies ontvangen."

Het werk dat Dierenambulance Zuid-Oost Friesland doet is vrijwillig. De inkomsten bestaan uit rit-vergoedingen, giften en sponsoring. "Gelukkig zijn er mensen die ons een legaat schenken bij overlijden of ons als erfgenaam aanwijzen", zegt Bernardet Hendriks. Sinds ruim twee jaar is de Drachtster dierenambulance actief op Facebook. "Door berichten via de sociale media te delen en te 'taggen' kunnen we vele dieren snel herenigen met hun baasjes."