Folkert Wilkens, vrijwilliger/kantinebeheerder bij v.v. ONT.
Folkert Wilkens, vrijwilliger/kantinebeheerder bij v.v. ONT. Foto: Ingezonden

Voetbalvereniging ONT zet zich in voor een gezonde(re) sportkantine

OPEINDE/NIJEGA/DE TIKE - Voetbalvereniging ONT (Opeinde, Nijega, Tike) raakte vorige jaar geïnspireerd door een bijeenkomst in Drachten over een gezonde(re) kantine vanuit de gemeentelijke aanpak Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG). Met een team van verenigingsleden en ouders is een aanpak bedacht waardoor de keuze in het aanbod van gezondere drankjes en snacks in de kantine geleidelijk toeneemt.

Naast het 'traditionele aanbod' zijn in de kantine nu gezonde snacks te koop, zoals bruine broodjes, broodjes haring, broodje gezond, zelfgemaakte tosti's en gezondere drankjes zoals suikervrije ranja, diverse watersoorten, gezondere (zoals suikervrije) sportdranken en smoothies. Naast de investeringen vanuit de voetbalvereniging heeft ONT twee sponsoren gevonden: Doldersum Vershof sponsort het wekelijkse gratis fruitaanbod voor alle bezoekers en RecreaSupport ondersteunt en investeert in het succesvol maken van de gezondere kantine.

Voor veel mensen is sporten een onderdeel van hun gezonde leefstijl. Het aanbod in de sportkantine draagt daar niet altijd aan bij. Team Fit, onderdeel van de aanpak Jongeren Op Gezond Gewicht, is een landelijk ondersteuningsprogramma waarmee sportclubs in een paar eenvoudige stappen hun aanbod gezonder kunnen maken. In Smallingerland werkt de gemeente nauw samen met Sportbedrijf Drachten om verenigingen te ondersteunen om kantines gezonder te maken. Op de website www.teamfit.nl staat meer informatie over de Gezonde Sportkantine.