Fryslân als kennishub in een wereld vol aardappelen: van pootgoed naar zaad

LEEUWARDEN - Op vrijdag 19 januari 2018 organiseren het Lânboukundich Wurkferbân van de Fryske Akademy en het Fries Landbouwmuseum een middag over het thema: 'Fryslân als kennishub in een wereld vol aardappelen: van pootgoed naar zaad'.

Inleider is Robert Graveland, directeur Research & Development van de HZPC Met slawier. De aanvang is 14.00 uur. De locatie is deze keer Historisch Centrum Leeuwarden aan de Groeneweg.

HZPC is het grootste aardappelhandelshuis in Nederland, dat zich onderscheidt met voortdurende veredeling van de aardappel. Deze innovatie vindt plaats in Metslawier, waar Robert Graveland het R&D centrum leidt. Dit kan bogen op een lange traditie. Graveland zal ingaan op het succes van 'Metslawier', waar ongeveer 90 mensen werken. De veelal hoger opgeleiden, zoals ruim tien promovendi, komen uit de hele wereld. Zij kiezen bewust voor Metslawier, vanwege de reputatie in het veredelen van aardappelen. In het verleden behaalde resultaten bieden echter geen garanties voor de toekomst. In zijn lezing zal Graveland ingaan op de mogelijke transitie van pootgoed naar zaaigoed. Innovaties bij het opkweken van aardappelzaadjes volgen zich op. Welke gevolgen heeft dit voor de handel in aardappelen? Welke stappen zet HZPC op dit gebied? Verzilting van de bodem is een andere uitdaging.
Aanmelden is nodig, via: https://landbouwmuseumfriesland.nl/