Er werden circa zestig bestuurders aangehouden.
Er werden circa zestig bestuurders aangehouden. Foto: Omrop Fryslân

Kinderen en politie controleren verkeerssnelheid

BOORNBERGUM - Dinsdag 9 januari (gisteren) hielden negen schoolkinderen en vier (leerling-)politie-agenten uit Boornbergum samen twee verkeerscontroles in hun dorp: op de Easterbuorren en de Nije Wei. Met een laserpistool controleerden ze (circa 60) automobilisten of die zich hielden aan de maximumsnelheid.

De drie of vier snelsten reden meer dan 50 kilometer per uur, waar hooguit 30 toegestaan is. Zij kregen een dubbele waarschuwing: van de schoolkinderen en van de politie, in de vorm van een rode duim. Degenen die zich keurig aan de maximum snelheid hielden, kregen een compliment, in de vorm van een groene duim.

Het project 'Feilich op 'e dyk' is een activiteit van de gemeente Smallingerland, op initiatief van scholier Senne Nikkels uit Boornbergum en Brenda Kammeraad van projectgroep 'veilig op de fiets' en Egbert Nikkels van Dorpsbelangen Boornbergum en Kortehemmen.

Zij hielpen ook mee bij de controles, samen met acht leerlingen van de basisscholen De Finneblom en By de Boarne. De controles duurden van half negen tot iets na negen uur, meldt Egbert Nikkels van Dorpsbelangen.
Deze verkeerscontrole in Boornbergum is de eerste actie die voortvloeit uit 'Feilich op 'e dyk'. In februari presenteren alle projectgroepen hun ideeën. Dan wordt ook bekend welke andere initiatieven uit de dorpen Boornbergum en Rottevalle worden uitgevoerd. "Yn april-maaie komt der in ferfolch yn Boarnburgum", verwacht Egbert Nikkels. "Wierskynlik twa 3D-printe sebrapaden."

'Feilich op 'e dyk' is een project van de gemeente Smallingerland en het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Fryslân, samen met inwoners van Rottevalle en Boornbergum, vooral over bewustwording.