Medicijnresten

BURGUM – De gemeente Tytsjerksteradiel neemt de kosten op zich van de inzameling en verwerking van medicijnresten van inwoners van de gemeente. Dit om te voorkomen dat apothekers ermee stoppen en nog meer medicijnresten dan nu in het milieu belanden.

Inwoners van de gemeente kunnen nu kiezen: medicijnresten inleveren bij hun apotheek, of bij de Milieu straat van de gemeente in Burgum, als 'klein chemisch afval' (alleen in de oneven weken).

Apothekers moeten betalen voor de afvoer en verwerking van het medicijnafval. Afhankelijk van de hoeveelheid ingezamelde medicijnresten kost apothekers dit jaarlijks enkele honderden tot soms wel duizenden euro's. Sommige apothekers zijn daarom gestopt/denken er over na om te stoppen met de inzameling van medicijnresten.

Inzamelplicht

Gemeenten hebben de plicht om huishoudelijk afval in te (laten) zamelen. Hier valt ook het klein chemisch afval (kca) onder. Medicijnresten zijn onderdeel van dit kca. inwoners moeten dus een mogelijk hebben om hun medicijnafval bij de gemeente in te leveren.

In Tytsjerksteradiel kunnen inwoners hun kca (en dus ook medicijnresten) elke woensdag in de oneven weken bij de Milieustraat in Burgum inleveren. "Daarnaast laten we het kca tweemaal per jaar huis-aan-huis ophalen. Dit gebeurt door aanmelding (telefonisch of via website gemeente) waarbij de mensen hun kca af moeten geven aan de ophalers.