Klaes Posthuma maakte een olieverfschilderij van de Holdinga State uit Anjum.
Klaes Posthuma maakte een olieverfschilderij van de Holdinga State uit Anjum. Foto: Ingezonden

Schilder legt verdwenen staten vast

FEANWALDEN – Klaes Posthuma uit Harlingen heeft tientallen verdwenen en bestaande stinzen en staten vastgelegd op doek. Daaronder de vermaarde Holdinga State uit Anjum en de Cammingha State uit Ferwert. De olieverfschilderijen zijn vanaf 16 januari te zien in de Schierstins.

Posthuma (Hommerts, januari 1945) is van beroep restauratieschilder. Vanaf zijn jeugd schildert hij. De restauratieschilder uit Harlingen heeft veel taferelen op wijzerplaten van klokken geschilderd. Ook restaureerde hij voorwerpen met Hindeloper schilderkunst. Posthuma heeft verder artikelen geschilderd, die bestemd waren voor de museumwinkel van het Openluchtmuseum in Arnhem. Eén van zijn belangrijkste opdrachten was een restauratieschilderklus in het Planetarium in Franeker. Ongeveer een maand geleden herschilderde hij het zogenaamde jaarplankje van Eise Eisinga's meesterwerk. Een andere grote opdracht was het vervaardigen van 400 taboeretten (krukjes) in Hindeloper schilderkunst als relatiegeschenk voor het bedrijf Lijempf.

De tentoonstelling is van dinsdag 16 januari tot en met zaterdag 24 februari te zien in het cultureel en historisch centrum aan de Haadstrjitte 1 in Feanwâlden. De Schierstins is meestal dinsdag tot en met zondag open van 13.30 tot 17.00 uur, met uitzondering van zaalverhuur en concerten, zoals op donderdag 1 en zaterdag 3 februari.