Voorzitter van de kerkenraad Anje Wester (rechts) ondertekent de fusieakte in de dienst.
Voorzitter van de kerkenraad Anje Wester (rechts) ondertekent de fusieakte in de dienst. Foto: Tjamme Tilstra

Feestelijke fusiedienst in Earnewâld

EARNEWALD - Sinds 7 januari 2018 vormen de Hervormde gemeente en de Gereformeerde kerk na meer dan 110 jaar de gezamenlijke PKN kerk Earnewâld.

De Hervormde kerk draagt al enige jaren de naam Agneskerk, naar de beschermheilige van kinderen en jonge meisjes. De Gereformeerde kerk draagt vanaf 7 januari de naam Eben Haëzer, naar de evangelisatievereniging die in 1892 werd opgericht. Eben Haëzer betekent: 'Tot hiertoe heeft de Heer ons geholpen' (ontleend aan 1 Samuël 12). 'Eben Hëzer' is vaak gebruikt voor de naam van een schip. Aangezien de kerk een skûtsjepreekstoel heeft en het dorp Earnewâld het verleden graag wil verbinden met de toekomst, is het een passende naam. Naast eigen gemeenteleden, zorgden toeristen en it Frysk Oekumenysk Wurkferbân en de Earnewâldster Rûnte ervoor, dat iedere zondag of maandelijkse dinsdagavonden de deuren open stonden.

Toch leefde al jaren het besef dat er gefuseerd moest worden om samen een leefbare, toekomstbestendige kerk te behouden. Na het emeritaat van dominee Klooster en het vertrek van pastoraal werker Elly Stellingwerf, wordt gezocht naar een nieuwe voorganger. Naast de erediensten zullen de kerken ook dienen als gemeenschapshuis en expositieruimte. Er was een feestelijke dienst met muziek en daarna een warm samenzijn met een hapje en drankje.