Ruimte in je huis en in je hoofd

DRACHTEN - Hoe maak je ruimte in je huis en in je hoofd? Dat is vrijdagochtend 12 januari van 9.30 tot 11.30 uur het thema van een bijeenkomst van Mama Vita, netwerk voor moeders van een kind met autisme.

Spreekster is deze ochtend 'personal organizer' Tea Rodenburg uit Akkrum. Ook 'nieuwe' moeders zijn weer van harte welkom in het gebouw van Stichting MEE, Moleneind Zuidzijde 95 in Drachten.
Meer informatie en aanmelden: drachten@mamavita.nl. Waar zit jouw kracht als ouder van een kind met autisme? In deze workshop gaan de deelnemers samen ontdekken wat hun eigen kracht is. Zie ook de website: www.mamavita.nl.

Top2000-kerkdienst zoekt 'ster'

BOORNBERGUM - Zondag 7 januari vindt er een Top2000-kerkdienst plaats in de Protestantse kerk in Boornbergum. Deze dienst haakt aan bij de traditionele Top 2000 van NPO Radio 2.

In de Top2000 staan veel nummers met inhoud: die je raken, herinneringen oproepen. Sommige nummers gaan expliciet over geloof of God, andere over belangrijke levenservaringen, zoals liefde, verlangen, verdriet en troost.
In een Top2000-dienst is er ruimte voor zoeken en vragen, geloven en twijfelen, luisteren en zingen, van een aantal van de mooiste nummers uit de popgeschiedenis.

Kortom: bezinning met een feestelijk tintje. Ds Corrie Pronk gaat voor in deze kerkdienst. Het thema van deze Top2000-dienst is: 'Gezocht: een ster!' Zie ook de website Top2000kerkdienst.nl.

Laatste kans in Schierstins

FEANWALDEN - Wegens groot succes de afgelopen dagen laat verzamelaar Gjalt Kootstra nog één keer zijn diverse modeltrams- en treinen rijden in de Schierstins te Feanwâlden. Dat doet hij vrijdag 5 januari van 13.30 tot17.00 uur.

Kootstra exposeert t/m exposeert tot en met zondag 7 januari een grote hoeveelheid (blikken) modeltreinen en modeltrams. Net als vele anderen beoefent de uit Drachten afkomstige Fries-om-utens zijn hobby grotendeels op een zolder. Spoorbanen, stations, seinpalen, locomotieven en wagons, Kootstra heeft ze allemaal. In elk geval zo'n 225 wagons en twintig locomotieven. Bijzonder is dat Kootstra - wonend in Haren - ook enige locomotieven heeft van modellen die ooit rondom Feanwâlden reden. Voor meer informatie zie www.schierstins.nl.

Stilte en ontmoeten

BUITENPOST - Verlang je er soms ook naar? Je even terugtrekken uit de drukke wereld en niets hoeven? Vaak blijft het bij dit verlangen en lukt het niet om hier vorm aan te geven.

Daarom is er één keer in de maand een meditatiemoment in het kerkje aan de Julianalaan 12A in Buitenpost. "Een warm, houten kerkje, waarin we de traditie van bezinning en bezieling ervaren", melden Trudy Nicolai en Karin van IJsseldijk. Vanaf 19.45 uur is een ieder welkom, om 20.00 uur begint de meditatie, tot circa 20.45 uur. Ga je liever je eigen weg, verlaat dan het kerkje in stilte. Voor thee wordt gezorgd. "We vragen een kleine bijdrage voor de gemaakte kosten. Er staat een schaal waar je die in kwijt kunt."

Zuivelhistorie: twee lezingen

BUITENPOST - Directeur Henk Dijkstra van het Fries Landbouwmuseum belicht dinsdagavond 9 januari vanaf 19.45 uur in een lezing - met foto's en film - de geschiedenis van de landbouw in Fryslân.

Zijn collega Jan Vreeling vertelt na de pauze over de zuivelhistorie van Achtkarspelen. Dit alles in het gebouw De Schakel (ingang Berkenlaan), Voorstraat 15 in Buitenpost. De toegang van de lezing is gratis.