Tine Hiemstra verzamelt nog steeds nieuwe spullen over het
Koningshuis.
Tine Hiemstra verzamelt nog steeds nieuwe spullen over het Koningshuis. Foto: Actief Media

Hobby: alles van het koningshuis

BURGUM - Tine Hiemstra uit Burgum begon in januari 1980 met het sparen van spulletjes die iets te maken hebben met het koningshuis. "Ik vind alles leuk, maar Beatrix is en blijft mijn favoriet", zegt de 71-jarige verzamel-fan.

Wie de trap oploopt ziet het al meteen: borduurwerken met vorstelijke onderwerpen, een foto met het koninklijk paar, bordjes aan de wand: heel veel bordjes. Een kast vol bekers, blikjes, boeken, foto's en lepeltjes. Alles heeft te maken met het koningshuis.

Er hangen mooie, oude spullen bij, uit de tijd dat Wilhelmina nog vorstin was. De herinneringen aan de inhuldigingen van Juliana, Beatrix en Willem-Alexander worden bij haar goed bewaard: wat Tine Hiemstra er van kan bemachtigen, krijgt een plekje in haar koninginnekamer. Ze koopt of ruilt het op beurzen, markten en bij musea. "Vroeger was dat gemakkelijker dan nu", vertelt de Burgumse. "Ruilen wordt steeds moeilijker. Of ze hebben het al, of ze willen het niet meer hebben."

Haar dochters helpen haar geregeld met het afstoffen van al die spulletjes, alhoewel ze het heerlijk vindt tussen al die verzamelitems wat 'om te rommelen'. "Dan herschik ik een en ander, of ik knip krantenartikelen uit om ze in een plakboek te plakken. Ik heb een abonnement waardoor ik iedere maand zes van de de laatste persfoto's van het koningshuis krijg."
Het is trouwens niet alleen het Nederlandse koningshuis dat Tine mooi vindt, ook spulletjes van het Engelse koningshuis spaart ze met plezier.