René Romijn en zijn tegeltjes met kerkgebouwen.
René Romijn en zijn tegeltjes met kerkgebouwen. Foto: Klaas Rozema

Hobby: "Ik verzamel mijn eigen culturele erfgoed: wandtegels met kerken"

DRACHTEN - Ons land staat vol middeleeuwse en eigentijdse pareltjes, vindt René Romijn uit Drachten en hij doelt daarbij op de kerkgebouwen. "Men noemt ze ook wel 'cultureel erfgoed'. Ik heb mijn eigen cultureel erfgoed ontdekt: wandtegels met afbeeldingen van kerken erop."

Nee, het zijn geen dure tegels van Delfts blauw of van Makkum. Ze dateren allemaal uit de vorige eeuw en hebben vaak een oude afbeelding erop van de betreffende kerk, overgenomen uit één of ander boek. Vaak is die afbeelding bruinig van kleur (sepia). "Vreselijk leuk om te verzamelen", zegt Romijn. "Ik struin kringloopwinkels af en familie elders in het land wordt ingeschakeld. De tegels hebben verschillende vormen en de naam van de kerk staat er vaak op."

Leuke vraag van belangstellenden is altijd weer: 'Wat ga je met al die tientallen tegeltjes doen?' "Weet ik nog niet"", zegt René Romijn. "Maar elke nieuwe vondst geeft veel plezier. Het prikkelt soms tot nader onderzoek: wat is er bekend over dat gebouw? Welk verhaal zit er achter? Voor mij mag deze hobby rustig uit de hand lopen!"

Wat te doen met al die tegeltjes? "Weet ik nog niet"