Skiën kan ook zonder sneeuw, dankzij wieltjes.
Skiën kan ook zonder sneeuw, dankzij wieltjes. Foto:

"Rolskiën is langlaufen op wielen"

DRACHTEN - Antsje en Jos Meeús uit Drachten hebben meerdere hobby's, maar het rolskiën dat ze in hun vrije tijd graag doen, noemen ze hun meest bizarre hobby.

Hun oefenrondje maken ze vaak in de Veenhoop. Antsje: "Rolskiën is langlaufen op wielen. Ik doe het al sinds ik tijdens mijn stage in Noorwegen heb leren langlaufen. Dat is nu 32 jaar geleden. Eenmaal terug in Nederland werd ik lid van een langlaufclub. Bij gebrek aan sneeuw trainden wij op wielen. Later heb ik het mijn partner geleerd."

Antsje Fokkema vindt het rolskiën een mooie beweging die haar aan dansen doet denken. "Vrijheid, flow en cadans". Het is volgens haar goed voor de hersenen, omdat de arm-been-beweging niet makkelijk is. Heel het lichaam moet meewerken, dus alle spieren worden getraind. Het is de beste voorbereiding voor de wintersport. omdat het exact gelijk is aan de beweging in de sneeuw.

Waddeneilanden favoriet

Inmiddels werd het rolskiën voor Antsje en Jos een doel op zich. "We maken prachtige tochten in de buurt. Favoriet zijn de eilanden. Schiermonnikoog helemaal rond kan in een halve dag. Vlieland vraagt om een lekkere lunch halverwege. Ameland en Terschelling zijn perfect voor een weekje weg. De duinen met schelpenpaden zijn een fijne omgeving voor een conditietraining en fun bij de afdalingen.

Deze Drachtsters hebben geen sneeuw meer nodig.