Gerrie, Evie, Riek en Sytske ontspannen van het samen
trekharmonica spelen.
Gerrie, Evie, Riek en Sytske ontspannen van het samen trekharmonica spelen. Foto: Ingezonden

Samen muziek maken ontspant

DRACHTEN - Aan vrije tijd kun je op uiteenlopende wijze invulling geven. In deze krant vertellen diverse lezers van Weekblad Actief wat hun favoriete tijdsbesteding is. Gerry Reinink, Evie de Jong, Riek de Vries en Sytske de Vries bijvoorbeeld hebben als hobby trekharmonica spelen.

"Wij zijn trekharmonicagroep GERS", vertelt Gerry Reinink. "De naam wordt gevormd door de beginletters van onze voornamen, te weten: Gerry, Evie, Riek en Sytske. We denken bij de naam GERS ook met een knipoog aan het Friese 'gers', wat gras betekent. Vandaar dat we de letters een frisse groene kleur hebben gegeven."

Trekharmonicagroep Gers speelt sinds een jaar of vijf samen. De leden hebben voor die tijd gedurende tien jaar les gehad in onder meer De Wilp (op initiatief van Berend Kok, de trekharmonica- en accordeonspecialist van het noorden) en Drachten bij stichting Trekharmonicamuziek Peije. Nog altijd hebben ze eenmaal in de maand les bij een individuele docente in Rohel. Ook oefenen Gerry, Evie, Riek en Sytske elke maand de bladmuziekstukken bij een van hen thuis.

Wat ze zoal spelen? Walsen, polka's, jazz, tango, klezmer en tarentella's. Muziek uit Ierland, Engeland, Frankrijk, Italiƫ, Balkanlanden, Scandinaviƫ, Friese en Nederlandse liedjes. "We hebben geleerd op noten te spelen en gebruiken ook vaak accoorden of spelen meerstemmig", vertelt Evie de Jong. Ze vinden het samenspelen erg ontspannend, het verbindt, met elkaar en met het publiek.