Albert Kinderman bij het gedeelte van de boerderij waar drie woonéénheden komen zoals je nu één rechts ziet.
Albert Kinderman bij het gedeelte van de boerderij waar drie woonéénheden komen zoals je nu één rechts ziet. Foto: Klaas Rozema

Royal Werkbedrijf mag toch recreatie toevoegen

BURGUM/QUATREBRAS - Royal Werkbedrijf van Alberto en Elske Kinderman aan de Woudweg 17 tussen Quatrebras en Feanwâlden mag alsnog recreatie-appartementen gaan exploiteren.

Dit besloot de gemeenteraad van Tytsjerksteradiel donderdagavond unaniem. De raad ging daarmee lijnrecht in tegen het advies van b. en w. Het college had zich in dit advies gebaseerd op het bestaande bestemmingsplan buitengebied, dat uitbreiding van recreatie buiten de bebouwde kom niet toestaat.

Eigenaar van Royal Werkbedrijf Alberto Kinderman sprak in bij de raad. Hij had een paar weken geleden al diverse raadsleden op bezoek gehad. Die waren enthousiast. De combinatie van begeleiding van werklozen naar werk én het verhuren van enkele appartementen aan hen én - zo nodig - aan toeristen is volgens de raad een goede manier om het platteland leefbaar te houden.

Bovendien zal de naaste omgeving er weinig tot geen hinder van ondervinden, stelden FNP en GrienLinks. Wethouder Geerling Schippers reageerde: "As de ried dit wol, dan fiere wy dit út. It is oan de ried om it belied te wizigjen, net oan it kolleezje."
Hessel Bouma (GBT) vond dat het college wel wat assertiever had mogen zijn. "Jimme hiene ús ek ynformeel ynljochtsje kinnen oer de situaasje. It kolleezje is bang foar 'precedentwerking', mar ik jou yn dit gefal de foarkar oan 'presidentwerking'."

Douwe Hooijenga (ChristenUnie) had soortgelijke kritiek. "Ik wurd in bytsje warch fan dy term 'precedentwerking'. Yn ditsoarte situaasjes soe ik sizze: graach mear fan ditsoarte oanfragen, om de leefberens fan it plattelân te fersterkjen."
Het is nu aan Royal Werkbedrijf een ruimtelijke onderbouwing te leveren voor de nieuwe, nog te bouwen appartementen.