'Strekken' bussen: maatwerk nodig!

LEEUWARDEN - Een proef met de buslijnen 51 en 54 tussen Leeuwarden en Dokkum om ze snellere routes te laten rijden en minder door de dorpen, kreeg woensdag 13 december groen licht van Provinciale Staten.

Wel werd er door alle fractiewoordvoerders aangedrongen op maatwerk en op in overleg gaan met de betrokken dorpen. Er komt voor 2022 een proef in twee gebieden, waarbij van tevoren volop tijd moet zijn voor overleg en communicatie. Dit voorstel van Teus Dorrepaas (CDA) kreeg unanieme steun.

Dat gold ook voor de oproep, opnieuw in overleg te gaan met het dorp Gytsjerk, waar gevreesd wordt voor toenemende verkeersonveiligheid als de bushaltes worden verplaatst naar de doorgaande weg. In dit voorstel zat ook opgenomen: "in de pilot (= proef) een dunne lijn toevoegen van Marrum, via Burdaard en Feanwâlden, of Dokkum-Burdaard-Oentsjerk."
Een voorstel van Wanda Ottens (PvdA) om alleen tot 'strekken' over te gaan als er voldoende draagvlak is, werd verworpen (15 voor, 27 tegen; drie statenleden waren afwezig).

De vergadering begon met het afscheid van Ynze de Boer (CU), die meteen werd vervangen door Reitze Douma (CU) uit Drachten.