Inwoners maken samen kunstwerk

DRACHTEN - De inwoners van de dorpen van de gemeente Smallingerland gaan samen met kunstenaar Derk den Boer kunstwerken maken van wilgentenen. Dit initiatief komt van de vereniging Noardlike Fryske Wâlden.

De kunstwerken attenderen voorbijrazende autobestuurders en fietsers op het unieke coulissenlandschap van Nationaal Landschap Noardlike Fryske Wâlden. Het is de bedoeling dat het publiek in het voorjaar van 2018 van de kunstwerken kan genieten.

Ze worden gemaakt van natuurlijke kweekwilgen en restmateriaal van boerenbedrijven en zijn vergankelijk. Het is de bedoeling dat de werken minimaal een jaar blijven staan. Bewoners bepalen samen met de kunstenaar de locatie voor een kunstwerk.

Doelen van WOODlandart

Naast het wijzen van bezoekers op het coulissenlandschap, heeft het project WOODlandart ook als doel, bewoners te interesseren voor kunst en ook het zelf maken van kunst van natuurlijke materialen. Daarnaast wordt er zoveel mogelijk 'fan ûnderen op' (met dorpen en hun bewoners) gewerkt. Het is ook de bedoeling dat met dit project nieuwe samenwerkingsvormen ontstaan tussen bewoners in de dorpen en de boeren die het materiaal leveren.

De vereniging Noardlike Fryske Wâlden heeft met een aantal partijen de handen ineengeslagen om namens de regio Noordoost Friesland een gezamenlijk plan voor Leeuwarden-Fryslân 2018 op te zetten. Het project WOODlandart is onderdeel van 'De Nije Miensker'. Dit totaalproject gaat over de verbinding tussen de mienskip en miensker (letterlijk: gezamenlijke weide) herstellen, door kunst, cultuur, landschap en biodiversiteit aan elkaar te verknopen. De gemeente Smallingerland subsidieert WOODlandart met € 20.000,-.