Afbeelding
Foto:

Tieners uit Hurdegaryp in Malawi

HURDEGARYP/MKUMBANJARA - 30 augusgtus - Twaalf jongeren uit Hurdegaryp en negentien uit Monnickendam werken van 31 juli tot 19 augustus in Mkumbanjara (Malawi) mee aan de bouw van een school met twee nieuwe klaslokalen.

Dat gebeurt onder de vlag van World Servants. Na aankomst met het vliegtuig in Malawi volgt nog een tocht in een volgepropt busje van vijf uur. Daarvan moet anderhalf uur "als in een achtbaan" over onverharde wegen worden afgelegd.

Cultuurschok

Het wordt een cultuurschok voor de Friese deelnemers. Sacha Wijmenga: "Het is daar zo anders. Een stuk armer dan hier. Mensen dragen kapotte kleding. De hygiƫne is slecht: kinderen laten hun behoeften gewoon lopen. Overal zijn vliegen."
Drie weken moeten de jongeren het zonder telefoon stellen. Maar eigenlijk hebben ze het ook te druk om daar mee bezig te zijn. Om zes uur moeten ze opstaan, om half acht begint het bouwen aan twee nieuwe klaslokalen van een school. Drie weken later zijn die klaar. Er is wel tijd voor sport en spel (zie foto van Sacha Wijmenga).