ONT-er Jurjen Veenstra (links, 18 jaar) in duel met Cor Pieter Pander (nr. 8). Op de achtergrond Roeland Rusticus. Foto: Klaas Rozema

'Underdog' ONT morele winnaar tegen BCV: 0-0

OPEINDE - Morele winnaar, het is een cliché. Maar het was echt van toepassing op ONT in de voetbalderby tegen BCV. ONT slaagde er in de Burgumers ver van eigen goal te houden. Een zéér dubieus vlagsignaal van de BCV-assistent-scheidsrechter zorgde er voor dat ONT niet met 1-0 won en het bij 0-0 bleef.

De wedstrijd was het weerzien tussen ONT-trainer Uilke Damstra en BCV, waar Damstra vier seizoenen hoofdtrainer was. Een bijzonder tintje aan de wedstrijd was ook dat bij ONT Joeke de Vries en Frank Harmens op het veld stonden. Beiden verdedigden tot vorig seizoen de kleuren van BCV.

Eerste helft aanzien niet waard

De wedstrijd kende een eerste helft die het aanzien niet waard was. ONT speelde onrustig en BCV was niet bij machte de wedstrijd naar haar hand te zetten. Dat mocht van een veel hoger op de ranglijst staand BCV toch wel worden verwacht. Het beeld van de eerste helft was dat ONT compact speelde en BCV amper mogelijkheden vond om kansen te creëren.

Het bleef nu bij een kansje voor BCV via Cor de Jong die een bal bij de tweede paal geen richting kon geven en een rush van ONT-er Frank Harens die smoorde in de BCV-verdediging. Een échte kans was er dan toch nog voor Fedde Kingma, die vanaf de rand 16 over het doel schoot.

De tweede helft was voor de ruim driehonderd toeschouwers beter te genieten. Beide teams legden meer energie in de strijd en er ontspon zich een onderhoudend potje voetbal. Niet dat het goed was, daarvoor ging er bij beide teams teveel fout, maar de wil om te voetballen was er veel meer dan in de eerste helft. Daarbij had ONT het eerste kwartier een overwicht.

Kansjes aan weerszijden

Er waren kansjes voor ONT, maar gescoord werd er niet. Ook BCV kreeg kansjes via Harmen Vlietstra (redding ONT-doelman Rory Bruinja) en Cor de Jong, die de bal in het zijnet kopte.
Toen kwam de beslissende 84-ste minuut. Frank Harmens speelde met een perfecte steekpass Michel Weisser vrij en die scoorde beheerst. Maar de assistent-scheidsrechter van BCV stak zijn vlag, onterecht, omhoog en de prima leidende scheidsrechter Kraan uit Winschoten kon blijkbaar niet anders dan het vlagsignaal overnemen. Daarmee werd ONT een driepunter door de neus geboord. De wedstrijd eindigde in 0-0 en daar hadden beide partijen niet veel aan.

ONT-trainer Uilke Damstra over de wedstrijd: "Wanneer een ex-derde klasser een punt pakt van een ex-eerste klasser, is dat in principe een winstpunt. We schieten er niet zoveel mee op en blijven laatste. Maar toch is het winstpunt goed voor de moraal en het collectief. In de tweede seizoenshelft moet het dan maar gebeuren. We gaan ervoor. Het kwartje zal vanzelf een keer naar ons vallen."