Geboortezorg

BURGUM - Vanaf 1 januari start verloskundigenpraktijk de Geboortegolf een nieuwe spreekuurlocatie in buurthuis Glinstra State in Burgum. De Geboortegolf opent deze dependance om zorg dichter bij huis aan te kunnen bieden.

Zwangeren kunnen in Glinstra State terecht op iedere vrijdagmiddag voor reguliere controles in een speciaal daarvoor gereserveerde ruimte. Wanneer vrijdagmiddag niet binnen de mogelijkheden valt, is het altijd mogelijk om op andere dagen of tijdstippen (bijvoorbeeld 's avonds) een afspraak in Drachten te maken. De Geboortegolf heeft een intensieve en goede samenwerking met Nij Smellinghe.

Yoga nidra

BEETSTERZWAAG - Like Yoga organiseert op vrijdag 22 december een speciale event waarin yoga en harp een rol spelen. Yoga nidra is een eeuwenoude ontspanningstechniek voor lichaam en geest. Je lichaam rust terwijl je geest wakker en helder blijft.

Tijdens de ontspanning luister je naar de heldere klanken van de harp, bespeeld door Clara Vogt. Bijzonder aan deze techniek is dat een uur Yoga Nidra staat voor vier uur slaap. Om het lichaam voor te bereiden op het liggen, doen deelnemers eenvoudige yoga-oefeningen. Daarna volgt de yoga nidra. De avond is op Achter de Hiemen 24 in Beetsterzwaag, van 19.30 tot 21.15 uur.
Informatie: info@likeyoga.nl.

Wintercursus

SURHUIZUM - Ook in de winter kun je oogsten uit het wild: vogelmuur, witte dovenetel, kleefkruid. En wortels van bijvoorbeeld teunisbloem, paardenbloem en wilde peen. Ontdek de wondere wereld van de eetbare natuur tijdens de wintercursus in Surhuizum.

Nieuw onderdeel van de cursus is eetbare paddenstoelen. Cursusdata: dinsdag 9 januari, 19.30 tot 22.00 uur; dinsdag 23 januari, 19.30 tot 22.00 uur; dinsdag 6 februari, 19.30 tot 22.00 uur. Zaterdag 17 februari 10.30 tot 12.30 uur (excursie, locatie volgt nog); dinsdag 20 februari, 19.30 tot 22.00 uur; dinsdag 13 maart, 19.30 tot 22.00 uur; dinsdag 27 maart, 19.30 tot 22.00 uur. De lessen zijn in het Samenhuis op het Land van Een in Surhuizum. Informatie op www.bloemenpad.nl. Opgeven bij Leah Groeneweg, telefoon 06-14136734 of bloemenpad@gmail.com.

Voorscholen

DRACHTEN - M.O.S., Stichting Openbaar Onderwijs Furore en PCBO Smallingerland e.o. hebben de gezamenlijke ambitie om voorscholen te realiseren, gekoppeld aan de basisscholen in de gemeente Smallingerland. Er wordt gewerkt met een speciaal educatief programma en er is veel aandacht en tijd voor taalspelletjes, voorlezen, tekenen, luisteren, zingen en bewegen. De voorschool werkt samen met een basisschool.
Het programma en de werkwijze van de voorschool
sluiten aan bij het programma en de werkwijze in groep 1 en 2. Hierdoor is voor kinderen de overgang naar de basisschool makkelijker.

Rijbewijskeuringen

DRACHTEN - Wie voor verlenging van het rijbewijs een medische keuring moet ondergaan, kan terecht op dinsdag 2 januari in Buurtcentrum De Wiken aan de Dwarsdijk 346-B in Drachten. Deze keuring kost € 35,00. Een afspraak maakt u via 0512-581000, bij geen behoor belt u 06-10329560.

EHBO 'De Wâldiik'

BOELENSLAAN - In Boelenslaan werken de kinderen van GWS 'De Wâldiik' op vrijdagmiddag in ateliers, waarbij ze kennismaken met en ervaring opdoen op verschillende interessegebieden.

Op initiatief van Plaatselijk Belang werd tijdens deze ateliers een aantal EHBO-lessen verzorgd door Bauke Pultrum. De kinderen van de bovenbouw hebben van Pultrum geleerd hoe zij moesten reanimeren en op de juiste wijze wonden kunnen verbinden. Het waren zeer leerzame lessen en de kinderen hebben er zeker wat van opgestoken.