"Geen extra recreatiewoning(en) toestaan"

NOARDBURGUM/BURGUM - Het leer- en werkbedrijf 'Royal Werkbedrijf' aan de Woudweg 17 tussen Quatrebras en Feanwâlden krijgt vermoedelijk geen vergunning voor drie recreatiewoningen. Dit past niet in het bestemmingsplan buitengebied, aldus b. en w. van Tytsjerksteradiel. De raad is donderdag aan zet.

Feitelijk heeft Royal Werkbedrijf de drie recreatiewoningen al in gebruik. Daartegen hebben b. en w. handhavend opgetreden, door het "opleggen van een last onder dwangsom, 21 oktober 2016." Dit moet het bedrijf naleven voor 1 januari 2018. Tegen deze 'last onder dwangsom' heeft het bedrijf geen bezwaar ingesteld, maar vervolgens wel een vergunning aangevraagd voor de drie recreatiewoningen. Hiervoor dient het bestemmingsplan buitengebied dan aangepast te worden.
Royal Werkbedrijf vindt dat het recreatieve gebruik "planologisch nauwelijks relevant is, omdat er feitelijk en qua uitstraling nog steeds sprake is van een woonfunctie met zorgfaciliteiten."

Daar zijn b. en w. het niet mee eens. "Recreatief gebruik brengt wel degelijk een andere ruimtelijke dynamiek met zich mee." Het college wijst ook op de 'precedentwerking': als de een toestemming krijgt, kan een ander zich daarop beroepen.