Anne Woudwijk en bewonderaar Hans Visser voor 'De kroon van Franciscus' en de parochie in Burgum. Zie ook het filmpje met de Actief+app.
Anne Woudwijk en bewonderaar Hans Visser voor 'De kroon van Franciscus' en de parochie in Burgum. Zie ook het filmpje met de Actief+app. Foto: Actief Media

"Alleen voor God neemt hij zijn muts af!"

BURGUM - Hans Visser uit Suwâld is zeer ingenomen met 'De kroon van Franciscus', het dertiendelige kunstwerk van Anne Woudwijk rond een eik in de voortuin van de katholieke parochie in Burgum.

"Het hele kunstwerk staat in het teken van Franciscus van Assisi. En de man die tientallen jaren het 'gezicht' van de parochie was, pater Doesburg, was een echte franciscaan - een aanhanger van Franciscus van Assisi. Dus het kunstwerk past heel erg bij onze parochie", vindt Visser.

"Hy stie noed foar
minsken en bisten"

Het gaat om dertien 'kleine' afbeeldingen in hardsteen: één is het lieveheersbeestje, Jezus symboliserend; de andere twaalf zijn voornamelijk vogels, één is van een wolf met boven z'n kop een (doornen-)kroon.

"Dy wolf ferwiist ûnder oare nei in leginde oer Franciscus", vertelt Anne Woudwijk. "De wolf iet fee fan minsken. De minsken dienen har beklach by Franciscus. Dy socht de wolf op en sei tsjin him, dat er dêr mei ophâlde moast. 'Mar hoe kom ik dan oan iten?' frege de wolf. 'Net ien soarget foar my'. Franciscus sei ta dat der tenei foar de wolf soarge wurde soe. Sa stie Franciscus dus sawol noed foar de minsken as foar de bisten."

(Franciscus van Assisi leefde van 1181 of 1182 tot 3 oktober 1226. Hij was de stichter van de 'Franciscaner orde' of de 'orde van Minderbroeders'. Red.).

"Niet zomaar een kunstenaar"

Hans Visser merkt op dat Woudwijk niet 'zomaar' een beeldend kunstenaar is. "Hij is ook een filosoof, iemand die net als Franciscus van Assisi eenvoud en sociaal gevoel voorop stelt. Hij neemt zijn muts dan ook alleen af voor God en voor niemand anders!"

Woudwijk voegt er aan toe: "Ik bin katolyk wurden, mei fanwege de bewûndering foar de ikoanen yn de katolike tsjerken. Ik ha dêrom ek yn Rome west Mar fan de paus moat ik net folle hawwe."