Een gemeenteweg zonder en met
wegmarkering.
Een gemeenteweg zonder en met wegmarkering. Foto: Klaas Rozema

"Te weinig markering gemeentewegen"

BUITENPOST - In de herfst en winter blijken de gemeentewegen in Achtkarspelen onvoldoende of niet gemarkeerd te zijn. Dit maakt deze wegen gevaarlijk in de ochtend- en avondspits. Dit stelt raadslid Frans Hoekstra in schriftelijke vragen aan het college van b. en w.

In het donker is zonder wegmarkering amper of geen onderscheid te zien tussen weg en berm. Omdat de bermen door de vele regen extra zacht zijn, maakt dit ze ook extra gevaarlijk, vindt Hoekstra.

Hij baseert zijn stelling op gesprekken met weggebruikers. Het probleem is niet alleen het ontbreken van wegmarkering, ook blijken verkeersdeelnemers soms hinder van elkaar te hebben, met name van verkeerd afgestelde koplampen. Hij wil van het college weten of dit probleem bij b. en w. bekend is en of en zo ja, wanneer er iets aan wordt gedaan.

"Volgens de gevoerde gesprekken met verschillende bestuurders is het onbegrijpelijk dat er met name op deze wegen (maxima van 60 en 80 kilometer per uur) geen wegmarkering is aangebracht op het wegdek langs de berm." Behalve veel autobestuurders maken ook veel fietsers gebruik van de gemeentelijke ontsluitingswegen, merkt Hoekstra op.