De jarige gitaarvirtuoos Jan Akkerman laat zijn instrument spreken. Hij maakt een tour met een 
aantal gitaarcollega's.
De jarige gitaarvirtuoos Jan Akkerman laat zijn instrument spreken. Hij maakt een tour met een aantal gitaarcollega's. Foto: Photography Marco van Rooijen

Knight of the Guitar, op 24 december in Poppodium Iduna

DRACHTEN - Vijf Nederlandse topgitaristen op één podium, dat is 'Knight of the Guitar'. Of vrij vertaald 'ridders te gitaar'. Deze vijf Hollandse meesters zijn Jan Akkerman, Anton Goudsmit, Leendert Haaksma, Ruben Hoeke en Leif de Leeuw. Daar is gitarist John Hayes van Mother's Finest aan toegevoegd.

Ze zijn allen meester in hun eigen genre, maar bewegen ook geregeld over muzikale grenzen heen en dat zal tijdens hun gezamenlijke tour ook zeker gebeuren. Het zestal zal zondag 24 december op het podium van Poppodium Iduna in Drachten door Akkermans vaste band worden ondersteund. Op de planken verder de vocalisten Brown Hill en Laurie Akkerman. Bedenker van 'Knight of the Guitar' Jan Akkerman wil er graag een traditie van maken om op en rond zijn verjaardag (24 december) een muzikaal event te organiseren. Deze editie tourt hij met een aantal gitaarcollega's. Verwacht gearriveerde grootheden naast aanstormend talent, bluesgiganten naast subtiele fingerpickers, soul- en jazzfreaks tegenover rockbeulen.

Special guest gitarist John Hayes is vanaf 1990 betrokken bij Mot her's Finest. Deze band scoorde een aantal wereldhits, zoals 'Baby Love'. Als lid van Mother's Finest heeft John Hayes nieuwe, alternatieve wegen bewandeld om de funk toegankelijker en vooral vetter te maken.
Anton Goudsmit is actief in verschillende muziekstijlen. In 2010 werd Goudsmit de Boy Edgar-prijs toegekend en in datzelfde jaar ontving hij een duiveltje voor beste Nederlandse popgitarist.
Leendert Haaksma is vooral bekend als vast bandlid van rockheldin Anouk. De veelzijdige Haaksma speelt ook in Ronald Molendijks band Soulvation (house, pop en jazz), en is als studiomuzikant te horen op albums van onder andere van Van Velzen en Postman.
Ruben Hoeke viert dit jaar zijn 25-jarig jubileum als bluesrocker. Hij werkte samen met Jan Akkerman, Thé Lau en Wouter Plan teijdt en werd zelfs gevraagd voor de begeleidingsband van ex-Rolling Stone Mick Taylor.
Leif de Leeuw is nog maar begin twintig, maar de Amersfoorter zwemt nu al in prijzen als beste bluesrockgitarist van de Benelux, beste band van Europa en gitaartalent van het jaar.
Zaal open om 19.00 uur, aanvang: 20.00 uur. Ticketprijs: € 21,00 (voorverkoop ) en € 25,00 (deur).