Een schets voor De Folgeren. A: Goedkoop vrij opdrachtgeverschap. B. Het wilde wonen. C. Projectmatig waterwonen. T. Stadstuinbouw.
Een schets voor De Folgeren. A: Goedkoop vrij opdrachtgeverschap. B. Het wilde wonen. C. Projectmatig waterwonen. T. Stadstuinbouw. Foto: Ingezonden

'Vrijplaatswonen': vanavond debat in 'De Skammel'

DRACHTEN - Woensdagavond 13 december begint 19.30 uur in De Skammel, Melkkelder 84 in Drachten een debat over 'vrijplaatswonen'. Denktank Teun! organiseert dit, onder auspiciën van de PvdA Smallingerland.

Denktank Teun! ( DT! ) is meer dan een jaar bezig geweest met een brede verkenning op het gebied van wonen. DT! pleit voor nieuwe ideeën om te ontkomen aan de "dwangbuis van regelgeving en financiering van woningbouw." In een pamflet worden mogelijkheden geschetst - ook letterlijk - voor de woonwijken De Drait en De Folgeren.

'Stadstuinbouw'

Gedacht wordt onder andere aan 'vrij toneelwonen', waarbij de betreffende woningen vrij makkelijk verplaatst kunnen worden. Ook 'stadstuinbouw' moet volgens Denktank Teun! mogelijk worden in beide woonwijken. Voor De Folgeren wordt ook gedacht aan goedkoop vrij opdrachtgeverschap, aan 'projectmatig waterwonen' en aan 'het wilde wonen'. De 'tiny houses' (kleine, goedkope woningen, energieneutraal) zijn in dit pamflet evenmin vergeten.

Het gaat ook om diverse ideeën wat de financiering betreft, zoals: nieuwe vormen van erfpacht en financiering; vrijheid voor bewoners die zelf investeren in een professioneel gerenoveerde buitenschil; het oprichten van een kleine coöperatie, waarbij de coöperatieleden (mede-)eigenaar worden van een woning, dan wel een mengvorm van huren en kopen.
In de huidige situatie constateert Denktank Teun! de volgende knelpunten in de woningmarkt in Smallingerland: "Gebrek aan innovatie, duurzaamheid, flexibiliteit en dynamiek in de woningmarkt; onvoldoende nieuwe, aansprekende woonconcepten; stilval in de dorpen; ondoorzichtige huurmarkt en specifieke groepen die niet in staat blijken hun woonwensen te realiseren."

Dit laatste betreft onder andere starters op de woningmarkt die niet voor sociale huurwoningen in aanmerking komen omdat ze een te hoog inkomen hebben, maar tegelijkertijd te weinig of te onzeker verdienen om een hypotheek te krijgen. Een andere groep zijn ouderen die in hun eigen woning willen blijven wonen, maar moeite hebben de financiering voor aanpassing rond te krijgen.

"Wervende uitstraling"

"Wat mist is een wervende uitstraling die ervoor zorgt dat de toekomstige krimp het hoofd geboden kan worden en die er voor zorgt dat Smallingerland weer schittert als de diamant van het noorden", aldus het pamflet van Denktank Teun!

DT! organiseert over al deze en nog meer ideeën vanavond een debat in 'De Skammel' aan de Melkkelder 84 in de wijk De Trisken. Er zal een panel deelnemen van acht personen: de bouwers Riemer Riemersma en Lieuwe Koonstra; Bindert Kloosterman kijkt naar innovatie; Rein de Wolff en Ebe Veerman hebben ervaring met de wooncoöperatie in Jirnsum; Kor Bolhuis is financier (Rabobank); Nienke Woldman vertegenwoordigt de woningstichting Accolade; Rein de Valk is architect en mede-opsteller van het pamflet over het 'vrijplaatswonen'.