Vanaf 2018 geen contant geld meer in bussen

LEEUWARDEN - Vanaf 1 januari is contant betalen in Fryslân in de stads- en streekbussen van Arriva niet meer mogelijk. Wel kunnen op 36 punten kaartjes worden gekocht.

Dit zijn vervoerbedrijf Arriva en de provincie Fryslân met elkaar overeen gekomen. Met het afschaffen van contant geld wordt het risico op overvallen verkleind. In alle Friese bussen komen daarom pinapparaten. Op 36 plaatsen in de provincie blijft het mogelijk om met contant geld een kaartje te kopen. Bijvoorbeeld bij Primerawinkels en bij de Arriva-servicebalie.

Sterabonnementen worden afgeschaft. De scholierenkorting van vijftig procent blijft bestaan. Verder komt er een Dalkortingsproduct Noord-Nederland. Gedeputeerde Johannes Kramer: "Dit is in earste stap nei in noardlike trajektkaart. Dizze kaart makket it mooglik om sûnder problemen te reizgjen tusken ferskate konsesjes yn Noard-Nederlân". Het kilometertarief voor alle Qliners wordt gelijkgetrokken.

Nu Arriva de enige vervoerder is in de provincie, vinden Gedeputeerde Staten dat er een einde moet komen aan de vele vragen en onduidelijkheden bij reizigers, buschauffeurs en de klantenservice.