Fryske Gea zoekt exploitant

EARNEWALD - "Het Landbouwmuseum is vertrokken", staat in de stukken van het Overlegorgaan Nationaal Park De Alde Feanen. Dat betekent: vertrokken uit het Bezoekerscentrum in Earnewâld van datzelfde Nationaal Park.

Maar de nieuwe locatie van het Fries Landbouwmuseum, bij Goutum in de monumentale W.C. de Groot-boerderij vlakbij proefboerderij Nij Bosma Zathe, wordt nog verbouwd en ingericht. Kortom: het Fries Landbouwmuseum zit even in een overgangsfase zonder bezoekers.

It Fryske Gea, eigenaar van het Bezoekerscentrum in Earnewâld, is intussen op zoek naar een exploitant van het gedeelte waar het Fries Landbouwmuseum tien jaar huurder was. Het 'huwelijk' tussen It Fryske Gea en het Fries Landbouwmuseum, dat eerst in te kleine ruimtes in Exmorra was ondergebracht, werd indertijd als iets bijzonders gepresenteerd, waar beide partijen baat bij zouden hebben. Maar het aantal bezoekers bleef ver onder de verwachtingen van het Fries Landbouwmuseum. Vandaar - opnieuw met financiële steun van de provincie Fryslân - een nieuwe verhuizing, nu dus naar Goutum. Het einde van een verstandshuwelijk. It Fryske Gea lijkt het nakijken te hebben.