Bij energiebesparing gaat SWA niet over één nacht ijs.
Bij energiebesparing gaat SWA niet over één nacht ijs. Foto: Ingezonden

Topdrukte in twee wijken in Surhuisterveen

SURHUISTERVEEN - "Woongenot omhoog, energielasten omlaag", dat is het motto waarmee Stichting Woningbouw Achtkarspelen (SWA) 22 huurwoningen in de wijken De Wijk en Bloemkamp in Surhuisterveen momenteel aanpakt.

Voor de huidige bewoners leiden de maatregelen niet tot een huurverhoging. Zij en ook de toekomstige huurders kunnen wel hun energiekosten structureel verlagen dankzij een goed doordacht isolatiepakket, in samenhang met het aanbrengen van zonnepanelen op de daken. Zo zijn de kruipruimtes inmiddels voorzien van isolatie. De spouwmuren zijn met pur-isolatie afgedicht. Bij het vernieuwen van de daken is er zowel sprake van isolatie als van nieuwe dakpannen, goten en hangers.

Combinatie van isolatie en zonnepanelen

Tegelijkertijd zijn er op het dak pv-panelen, oftewel zogeheten photo-voltaïsche panelen aangebracht. Met deze pv-panelen wordt energie opgewekt voor eigen gebruik en als er meer energie wordt opgewekt dan verbruikt, ook directe teruglevering van energie aan het net. Dit draagt mede bij aan een lagere energienota.

'Buurt wordt verlevendigd'

Op het gebruik van energie wordt ook bespaard dankzij het extra hoogrendementsglas dat zowel beneden als boven in de huurwoningen is geplaatst. Het houtwerk wordt in 2018 ook nog opnieuw geschilderd.

"De buurt kan trots zijn op de opwaardering. Inzet van SWA is niet alleen het vergroten van het woongenot en energiebesparing, maar ook het verlevendigen van een buurt met een eigentijdse aanpak", meldt SWA.