Een voorbeeld van een glazen container of glazen turf, met kunst.
Een voorbeeld van een glazen container of glazen turf, met kunst. Foto: Ingezonden

Joop Mulder (Oerol): "Het draait om passie"

WERGEA - Zeven projecten die deel uitmaken van 'Kulturele Haadstêd Ljouwert Fryslân 2018' zullen zich afspelen in of bij Nationaal Park Alde Feanen. Maandag zijn ze gepresenteerd in De Bidler in Wergea. Van voormalig 'Oerol-baas' Joop Mulder kregen ze een hart onder de riem.

"Het draait om passie", zei Mulder. Hij hield een gloedvol betoog voor het landschap als decor voor kunst. Zijn nieuwe project 'Sense of Place' speelt zich komend jaar af langs de gehele Nederlandse Waddenkust. Zeven korte projectpresentaties volgden na zijn verhaal. Anje Wester uit Earnewâld beet het spits af met 'Ljochtstill': beeldende kunst, poëzie, muziek en vertelkunst in glazen 'turven' ("gjin koepels, dat wie by neier ynsjen te yngewikkeld") in de nabije omgeving van Earnewâld.

'Ontwakend landschap' is een rondreizend project van Pier21: 's avonds dineren, overnachten in het landschap en 's ochtends wakker worden met (bijvoorbeeld) poëzie. Ulbe Postma bedacht "De nacht trochbringe yn de Alde Feanen", met een sloep varen in de duisternis van de natuur. 'Wartenster Wetterwille' zal komend jaar extra groot uitpakken, op 15 en 16 september, beloofde Catharinus van Balen. "Mei allerhanne soarten âlde skippen rûnom wei, in soad âlde ambachten en omtinken foar turfstekken en fiskjen."

Onder de noemer 'Myn skip' brengt Age Veldboom bij zeilschool Annage in Earnewâld muziek, theater, dans, fotografie en poëzie bijeen, in de laatste week van september. 'Tusken twa tuorren' wordt locatietheater in Wergea, 11 november 2018, met veel aandacht voor jongeren. Peter Tolsma vertelde over 'it houtprojekt': een vloot van circa honderd houten schepen vaart dwars door Fryslân, van Dokkum via Leeuwarden en Grou naar Sneek en IJlst, in de derde week van juli 2018.