PvdA: "Brede coalitie nodig in Leeuwarden"

LEEUWARDEN - De Partij van de Arbeid werd afgelopen woensdag de grote winnaar van de raadsverkiezingen in Leeuwarden.
PvdA-lijsttrekker en oud-Kamerlid Lutz Jacobi uit Wergea drong maandagavond aan op een 'brede' coalitie.

Het lijkt er op dat de in elk geval de partijen PvdA, CDA en PAL/GroenLinks weer deel uitmaken van de nieuwe coalitie. Ze hebben met z'n drieën 21 van de 39 zetels in de raad (elf en tweemaal vijf). Toch bleef niet alles bij het oude. PAL/GL is nu de tweede partij (11,58 procent), het CDA de derde (10,71 procent).
VVD en D66 hoopten mee te liften op landelijke successen, maar bleven steken op 9,81 en 9,26 procent (beide vier zetels). Gemeentebelangen halveerde van vier naar twee zetels. Lijst 058 (met Otto van der Galën) is nieuw en haalde twee zetels (net als 'oude' partijen ChristenUnie en FNP). Nieuw in Leeuwarden zijn ook 50Plus en Partij voor de Dieren (beide één zetel). Verenigd Links/Feriene Lofts raakte z'n ene zetel kwijt (1,52 procent) en de Nederlandse Klokkenluiderspartij sloot de rij met maar 0,37 procent van de stemmen.
Raadsleden uit de 'Actief-regio' zijn nu: Lutz Jacobi (PvdA, Wergea), Caroline de Groot (Partij voor de Dieren, Warten) en Aaltsje Meinderts-Goinga (CDA, Wergea).