Tytsjerksteradiel wil monumentenbeleid

BURGUM - Er dient een eigen monumentenbeleid te komen in de gemeente Tytsjerksteradiel. Dat vindt nog steeds de meerderheid van de gemeenteraad, net als een jaar geleden. "Net alle eigners fan de potinsjele monuminten wolle dit", zei PvdA-raadslid Rinze Eizema, "mar bygelyks de twahûndert leden fan Karakteristyk Tytsjerksteradiel wolle dit al, is myn yn skatting."

Enkele eigenaren van potentiële monumenten maakten donderdag van de inspraakmogelijkheid gebruik om zich fel uit te spreken tegen het gemeentelijk monumentenbeleid. Er vielen woorden als "betutteling", "wantrouwen van de gemeente richting de eigenaren" en "kans op verloedering van woningen als gevolg van te hoge kosten". Voorzitter Bareld Kootstra van Karakteristyk Tytsjerksteradiel en Japik Errit de Jong uit Eastermar pleitten voor een gemeentelijk monumentenbeleid. Volgens De Jong is er dan wel subsidie nodig voor onderhoud van monumenten.

De coalitiefracties van PvdA, CDA en FNP bleven achter wethouder Geerling Schippers (FNP) staan, dat gemeentelijk beleid nodig is om de betreffende panden in goede staat te kunnen houden. De oppositiepartijen VVD, GBT en GrienLinks wezen op de 'kanteling': het neerleggen van meer verantwoordelijkheden bij burgers en maatschappij, in plaats van bij de (lokale) overheid.

Daartussen zat Douwe Hooijenga (ChristenUnie), die geen duidelijke keus leek te durven maken, maar zich (net als VVD-raadslid Nynke Koopmans) afvroeg of het beleid wel zal slagen, als eigenaren niet meewerken.