Hessel Bouma, in de raad - letterlijk - tussen GrienLinks en VVD.
Hessel Bouma, in de raad - letterlijk - tussen GrienLinks en VVD. Foto: Ingezonden

Hessel Bouma stopt, GBT voorlopig ook

BURGUM - Burgumer politicus en ondernemer Hessel Bouma stopt na 28 jaar als lid van de gemeenteraad van Tytsjerksteradiel. Hij is niet meer beschikbaar voor een nieuwe periode. Bovendien doet zijn partij GBT in maart niet mee aan de nieuwe raadsverkiezingen, wegens een te gering aantal geschikte kandidaten.

Dit meldde Bouma in de nacht van donderdag op vrijdag met een persbericht, na de raadsvergadering van donderdagavond. Voorzitter Ken Leystra van GBT: "Helaas zijn er onvoldoende kandidaten gevonden om een kandidatenlijst te vormen van voldoende omvang voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2018. Het bestuur betreurt dat ten zeerste en ziet zich hierdoor gedwongen af te zien tot deelname aan de verkiezingen."

Leystra stelt dat GBT over vier jaar opnieuw zal proberen aan de raadsverkiezingen (van 2022) mee te doen.

Hessel Bouma was in feite 28 jaar 'het gezicht' van zijn partij in de gemeenteraad, ook al waren er periodes dat zijn partij met drie personen in de raad zat. GBT is de afkorting van Gemeentebelangen Tietjerksteradeel: bewust Nederlandstalig, want begonnen als protestpartij tegen de Friese plaatsnamen in de gemeente.