Overheid stimuleert energiebesparing

De Rijksoverheid stimuleert 1,5 % energiebesparing per jaar om de uitstoot van CO2 terug te brengen. Zo maakt de overheid afspraken met de industrie en sectoren. En zijn er voor huiseigenaren diverse leningen en subsidies.

'Energie besparen doe je nu'. Zo heet de campagne van de Rijksoverheid om mensen te stimuleren hun woning energiezuiniger te maken. Dit kan door betere isolatie van dak, gevel, spouwmuur, vloer en ramen, zonneboilers, waterpompen, ventilatie met warmterugwinning en zonnepanelen.

Voor sommige energiebesparende maatregelen komen huiseigenaren in aanmerking voor subsidie of een energiebespaarlening.

Nieuwbouw moet vanaf 2020 (bijna) energieneutraal zijn. Dat wil zeggen dat een gebouw evenveel energie opwekt als verbruikt. Om dit te bereiken wordt de energieprestatiecoƫfficiƫnt (EPC) geleidelijk verlaagd. Hoe lager de EPC, hoe zuiniger het gebouw. Nieuwe overheidsgebouwen zijn al vanaf eind 2018 bijna energieneutraal.

Ook met de huursector heeft de Rijksoverheid afspraken gemaakt. Alle huurwoningen van woningcorporaties hebben vanaf 2020 energielabel B of beter. Van huurwoningen van particulieren heeft 80 % in 2020 energielabel C of beter. Dit staat in het convenant Energiebesparing huursector.

Elk jaar worden 300.000 bestaande woningen en gebouwen energiezuiniger gemaakt. Dit heeft het Rijk afgesproken met de bouw-, installatie- en energiesector.