Cv-ketel onderhoud en instelling: tips

Staat de verwarming aan, maar blijven sommige kamers in huis toch koud? Laat een installateur regelmatig de installatie onderhouden. Daardoor werkt de ketel beter, en voorkom je schadelijke gassen in jouw huis en in het milieu.

Goede afstelling van de installatie en regelmatig onderhoud vergroten jouw comfort en de veiligheid. En je voorkomt hoge kosten. Een deel van het onderhoud en de afstelling kun je zelf regelen; voor groter onderhoud kun je terecht bij een erkend cv-installatie- en onderhoudsbedrijf.

Sluit een onderhoudscontract af voor jaarlijks of tweejaarlijks onderhoud van jouw cv-installatie. Kies daarbij voor een installatiebedrijf met het kwaliteitslabel OK CV.
Zet de thermostaat in de huiskamer en thermostaatkranen in andere vertrekken niet hoger dan nodig (zie ook bespaartips verwarming).

Ook in de ketel zit een thermostaat: zet die op een zo laag mogelijke temperatuur. Zie de handleiding of raadpleeg een installateur voor jouw mogelijkheden.

En verlaag de temperatuur van het warme tapwater (van een cv-combiketel) van 80 naar 60 graden (nooit lager vanwege risico op Legionella).

Heb je een oude ketel, zorg dan dat er voortdurend goede ventilatie is, zodat er voldoende lucht wordt aan- en afgevoerd. Maak radiatoren en convectoren regelmatig schoon, voor gezonde lucht in huis en goede warmteafgifte.
Bron: Milieucentraal.