Oproep De Jong: "Behâld histoaryske pleatsen"

EASTERMAR - Geef historische boerderijen in het buitengebied extra aandacht als gemeentelijke monumenten. Die oproep doet Japik Errit de Jong uit Eastermar in een brief aan de raad van Tytsjerksteradiel. De raad debateert morgenavond over monumentenbeleid.

De Jong beklemtoont in zijn brief de relatie tussen de historische boerderijen en het coulissenlandschap van de Noardlike Fryske Wâlden. Hij vindt dat die twee elkaar dienen te versterken. Vandaar dat volgens hem de nadruk van het gemeentelijk monumentenbeleid meer moet liggen op de historische boerderijen in het buitengebied, dan op boerderijen in de bebouwde kom. In het voorstel van b. en w. is volgens De Jong sprake van circa tachtig boerderijen die in aanmerking komen voor de status van gemeentelijk monument. "In het buitengebied krijgen 52 de aanduiding waardevol en vijf de aanduiding beeldondersteunend", noteert De Jong in zijn biref. Hij pleit ook voor een lobby richting rijk voor meer onderhoudssubsidie.

De gemeente bracht circa 360 gebouwen in beeld, verspreid over de hele gemeente. Het dorp Garyp is 'bedeeld' met de meeste: 47; Mûnein telt 'maar' 13 potentiële gemeentelijke monumenten.