Burgemeester Sicko Heldoorn vlak voor z'n laatste collegevergadering in Damwâld.
Burgemeester Sicko Heldoorn vlak voor z'n laatste collegevergadering in Damwâld. Foto: Klaas Rozema

Heldoorn: "In boeiende tiid hân yn Dantumadiel"

DAMWALD - Komende vrijdagmiddag neemt waarnemend burgemeester Sicko Heldoorn (61) afscheid van de gemeente Dantumadiel. "It wie in boeiende tiid", vat hij vier jaar samen.

Heldoorn was er in zijn ogen vooral om 'het proces' te begeleiden over wel of niet bestuurlijk, of alleen ambtelijk fuseren met de omliggende gemeenten Dongeradeel, Ferwerderadiel en Kollumerand c.a.

"Dêrby haw ik noait myn eigen foarkar útsprutsen, want ik bin fan betinken dat de ried de baas wêze moat by weryndielingen", zegt Heldoorn. De raad besloot in meerderheid dat de gemeente zelfstandig blijft, maar is wel ambtelijk gefuseerd met de drie buurgemeenten.

Welzijn en openbaar bestuur

Vrijwel zijn hele werkzame leven was Heldoorn actief in het openbaar bestuur, dan wel in welzijnsorganisaties. Eerst als stagiaire bij Sudergoa in de Friese zuidwesthoek, later als dienstweigeraar bij de Provinciale Planologische Dienst (PPD) en vervolgens in een plattelandsleefbaarheidsproject De Lauwerskrite, in Oost-Dongeradeel en Kollumerland - "tanksij saneamde ISP-jilden" - en bij Stichting Doarpshuzen yn Fryslân (SDF).

"Ik haw in protte oer polityk leard yn it Frysk Antifaksisme Komitee (FAFK), mei ûnder oare Ate de Jong. Dêr learde ik fergaderingen en aksjes te organisearjen en de polityk en media te benaderjen", vertelt Heldoorn.

Later werd hij actief in de PvdA, statenlid voor de PvdA en was hij tien jaar gedeputeerde, onder andere op het gebied van ruimtelijke ordening. Daarna burgemeester van Opsterland, van Assen en de afgelopen vier jaar waarnemend burgemeester van Dantumadiel. "It wie moai om no ek in tal jierren yn de Fryske Wâlden te wurkjen", vindt Heldoorn. Vanaf begin december is hij weer beschikbaar op de arbeidsmarkt.

Wat de de discussie over de herindeling betreft, viel hem op "dat dy ferrûn neffens hoe't dit yn de boekjes beskreaun wurdt. Mei in soad emoasje." Voor- en tegenstanders staven hun standpunten met argumenten, "ûntliend oan in steapel fan oardel meter oan rapparten en advizen fan ferskate professoaren."