Bij de begroeting van de kinderen in Drachten gaf Sint geen hand, maar de high five.
Bij de begroeting van de kinderen in Drachten gaf Sint geen hand, maar de high five. Foto: Klaas Rozema

Op een duofiets reed Sint zaterdag door Drachten

DRACHTEN - Ook in Drachten werd het Sinterklaasfeest een prachtig kinderevenement. Winkeliersvereniging Ha & Ie had er voor gekozen om Ben Vieberink als presentator aan te trekken. Daardoor werd het wachten op Sinterklaas een nog gezelliger happening.

De kinderen van basisschool Sint Lukas in Drachten hadden voor de aankomst van Sinterklaas een dansje van Vieberink geleerd. Zij mochten het tonen op de grote dag, afgelopen zaterdag, aan de Goedheiligman.
Een uur voor de werkelijke intocht stonden de kades langs de Drachtstervaart vol ouders en kinderen. "Een prachtig gezicht", vertelt Ben Vieberink enthousiast. Terwijl het Moleneind vol stroomde, liep hij met een microfoon bij het publiek langs. Kinderen en ouders werden geïnterviewd, het laatste nieuws over de aankomst besproken. Zou Sint wel komen? Of was hij met de pieten terug gevaren omdat het Grote Boek vergeten was?

De kinderen van de Sint Lukasschool lieten alvast hun dans zien op de vlonder aan het Moleneind en burgemeester Tom van Mourik arriveerde op tijd, zodat hij Sinterklaas als allereerste de hand zou kunnen schudden.

Het zonnetje breekt door

De weersomstandigheden op deze spannende zaterdag waren maar zo zo, maar op het moment dat de boot van Sinterklaas en zijn pieterbazen in zicht kwam, brak er zowaar een zonnetje door de wolken.

Er volgde een hartelijk welkom zodra Sint voet aan wal zette. Na de nodige welkomstwoorden, de dansuitvoering van de kinderen en de welbekende sinterklaasliedjes, stapte burgemeester Tom van Mourik samen met de goedheiligman op een duo-fiets. Er volgde een prachtige rondrit door het winkelcentrum met tientallen pieten in hun kielzog.

Velen die op de kade hadden toegekeken, liepen er achter aan. "Maar er waren ook veel mensen die er voor hadden gekozen Sint op te wachten in het winkelcentrum", vertelt Ben Vieberink. "Je merkt dat Sinterklaas leeft en dat mensen het een mooi, traditioneel feest vinden."