Tips voor apparaten en verlichting

Bijna 40 procent van je energierekening gaat naar stroomverbruik. Door energiezuinig met apparaten en verlichting om te gaan en bewuste keuzes te maken bij de aanschaf van nieuwe apparaten en verlichting, kun je veel op je energierekening besparen. Gemiddeld gebruikt een huishouden per jaar 3.300 kWh aan stroom, wat neerkomt op 650 euro (prijspeil 2017). Ook al zijn apparaten steeds energiezuiniger, we hebben er steeds meer. 14 procent van het stroomverbruik gaat op aan verlichting. Enkele tips:

1. Voorkom onnodig stroomverbruik en zet apparaten helemaal uit.

2. Let bij de aanschaf van nieuwe apparaten op de energiezuinigheid, herkenbaar aan het energielabel A+++. Laat je niet misleiden door een A+ label. Bij een aantal apparaten, zoals wasmachines en koelkasten, is dit het minst zuinige label.

3. Heb je een koelkast of vriezer van acht jaar of ouder? Dan loont het om deze te vervangen, ook al werken ze nog prima.

4. Zet de wasmachine alleen aan als de trommel vol is en was op lage temperaturen. En hang je was te drogen in plaats van een wasdroger te gebruiken.

5. Vervang je gloeilampen en halogeenlampen door ledlampen. Met led kun je flink besparen op verlichting, een ledlamp is tot zeven keer zuiniger dan een gloeilamp.

6. Benut daglicht optimaal en doe lampen uit als je een ruimte verlaat, ook al is het maar voor korte tijd.