Ryslânsbrêge Dokkum onder handen

DOKKUM - Donderdag 16 november is aannemer Jansma uit Drachten begonnen met de werkzaamheden aan de Ryslânsbrêge in Dokkum. Voor het bevaarbaar maken van de Súd Ie, tussen Dokkum en het Lauwersmeer, worden in de wijk Fûgellân de bruggen opgehoogd.

Het werk aan de verkeersbrug aan het einde van de Schans, de Ryslânsbrêge, gaat als eerste in uitvoering. De brug wordt verhoogd tot 2,5 meter boven het waterpeil. De nieuwe brug wordt smaller, maar is geschikt voor alle verkeer. In het voorjaar van 2018, wordt de brug in de Reigerstraat vervangen door een hooghout. Ook de brug achter De Zwaan krijgt een grotere doorvaarthoogte.

De eerste twee weken start de aannemer met het aanbrengen van een voorbelasting (zandgevulde big bags) op de twee toeritten naar de brug. Omdat de grond zich daarna moet zetten, kan er in december niet aan de brug gewerkt worden. Half januari gaat de aannemer hier weer aan de slag, waarbij de oude brug gesloopt en daarna de nieuwe opgebouwd wordt. Naar verwachting kan de brug half april in gebruik worden genomen. Tijdens de werkzaamheden zijn zowel de Kobbe als de Schans aan het einde van de weg gestremd. Dat geldt ook voor een deel van de Súd Ie ter hoogte van de school. Omleidingsroutes worden met borden aangegeven.

De oude brug 'De Reiger' in de Reigerstraat blijft tijdens de stremming van de Ryslânsbrêge begaanbaar voor fietsers en voetgangers. Het project is mede mogelijk dankzij het Waddenfonds.