De laatste woningwetwoning in Burgum. Houd je Actief+ app voor de foto en bekijk het filmpje. Bewoonster Minke de Lang houdt van kleur.
De laatste woningwetwoning in Burgum. Houd je Actief+ app voor de foto en bekijk het filmpje. Bewoonster Minke de Lang houdt van kleur. Foto: Actief Media

Schrijver Burgum zoekt afbeelding van 'barakken'

BURGUM - In zijn nieuwe boek 'Burgum, ontstaan - bewoners – landschap' belicht Klaas R. Henstra niet alleen de bijzondere ontstaansgeschiedenis van het dorp, maar verhaalt hij ook van de bewoners; rijk én arm. De minder bedeelden woonden onder andere in de Barakken op Tuskendiken.

Rond 1900 begonnen ook landelijke en lokale overheden te beseffen dat de woonomstandigheden van de allerarmsten zwaar te wensen overliet, met als resultaat de Woningwet in 1902. Tytsjerksteradiel liet de eerste kalkzandstenen woningen ('de wite húskes') overigens pas in 1912 bouwen. Grote vraag was waar deze woningwetwoningen moesten komen. In ieder geval niet op de kostbare land- en tuinbouwgrond aan de rand van Burgum. De woeste gronden op Tuskendiken, Sandhúsen en de Koloanjestreek werden geschikter geacht.

De houten noodwoningen die in 1921 voor de allerarmsten werden gebouwd, 'de Barakken', kregen eveneens een plekje op Tuskendiken. De laatste Barakken werden in 1958 afgebroken, maar de gemeente was twee jaar eerder al begonnen met de aanleg van een nieuwe vuilstortplaats ('jiskelân'), op slechts meters van de laatst bewoonde Barakken. Het later afgedekte jiskelân is nu een hoger gelegen speelterrein. Ten westen hiervan stonden de Barakken. De enig overgebleven woningwetwoning staat op Menno van Coehoornweg 7.

Gezocht: beeld van Barakken

Klaas R. Henstra zoekt al dertig jaar naar een afbeelding van de Burgumer Barakken: een foto, ets, aquarel of olieverfschilderij. Heeft u zo'n afbeelding? Bel met 0511-462702. De eerste bruikbare inzending wordt beloond met een exemplaar van het boek 'Burgum'. Het boek (ISBN 978-90-827771-0-9; € 30,-) is te bestellen via uitgeverij.inbeeld@gmail.com en te koop in de boekhandel van Burgum.