Wethouder Rob Jonkman voer begin juni 2016 met 'Europese Conservatieven' in het kanaal.
Wethouder Rob Jonkman voer begin juni 2016 met 'Europese Conservatieven' in het kanaal. Foto: Klaas Rozema

Raad: geen mediation over PH-kanaal

BEETSTERZWAAG - Bewoonster Judy Hoomans bij Nij Beets aan het Polderhoofdkanaal stapt "sowieso naar de rechter", schreef ze gisteren aan Weekblad Actief.

"Onder andere ga ik in beroep over handhaving voor de natuurbeschermingswet. (...) De indientermijn verloopt zaterdag. Onder andere zal worden getoetst, of daadwerkelijk alle maatregelen zijn getroffen die voor de Kraanlannen op papier staan. Op grond van de documentatie waarover ik beschik, kan niet worden geconcludeerd dat dit het geval is. Er is 1,9 of 3,2 dan wel 3,5 ha (de cijfers verschillen in de documenten) bij de natuurcompensatie voor kevers gerekend, terwijl er geen waterpartijen zijn aangelegd."

Er komt bovendien geen bemiddeling ('mediation') tussen Hoomans enerzijds en de gemeente Opsterland en de provincie Fryslân anderzijds. Dit heeft de raad van Opsterland maandag besloten. De fracties van Opsterlanders en VVD (samen twee raadsleden) vroegenmet een 'actuele motie' aan b. en w. met bemiddeling in te stemmen. Volgens raadslid Roel Vogelzang (PvdA) is de 'spylromte' bij mevrouw Hoomans zeer beperkt. Wethouder Rob Jonkman (CU) vindt dat de provincie Fryslân eerstverantwoordelijk is voor de natuurcompensatie.